За дарбата възраст няма!

Pan.bg 01 дек 2011 | 17:51 views (6057) commentaries(0)
img Специално за pan.bg - Валентин Цветанов

Син на офицер продължава да твори хитове

Едва ли има почитател на българската популярна музика, който да не си е тананикал песента „Големият кораб минава”. Малцина обаче биха отговорили веднага на въпроса кой е композиторът на този вечно зелен хит, изпълнен от Силвия Кацарова и група LZ. На помощ освен „Гугъл” са и рафтовете на музикалните магазини – там ще откриете третия пореден, юбилеен албум със златните хитове на вечно младия Любомир Дамянов.
Кой е този мохикан на българската естрада? Знаем ли, че плеяда изключително популярни песни са именно негово творение?

Любомир Дамянов е роден в Плевен. Баща му - полковник Веселин Дамянов е военен лекар. Синът обаче го привлича музикалния строй, за да може години по-късно да „лекува” с помощта на нотите. През 1969 г. Любомир завършва плевенската музикална гимназия, специалност „цигулка” и същата година е приет за студент в теоретико-композиторския факултет на Българската държавна консерватория. Помни се ярката му цигулка от ония времена, звучала в песента на Емил Димитров „Имала Мариана”,
с акомпанимента на „Синьо-белите”.
image
От 1974 г., младият музикант, композитор и аранжор свири с различни състави в чужбина. От онзи период е началото на съвместната му работа с група LZ, с които пътува и записва за Българското национално радио. Първата си песен, озаглавена „Моя звезда” записва именно с тях през 1977 г. През същата година постъпва в Българската национална телевизия като редактор „Забавни програми”. Бил е още отговорен редактор на предаванията „Телевизионна дискотека”, „С песен из България”, музикалната класация „Мелодия на годината”, копродукции, редица новогодишни програми и др. Продуцирал е класическа музика, като с камерен ансамбъл „Софийски солисти” и вокален колегиум „Алеко” има издадени три компактдиска. От 1995 до 1998 г. е музикален продуцент и директор на Радио „99”. Продуцирал е имена като Лили Иванова, LZ, дует Каравел, Румен Александров и други. Негови песни са изпълнявани от Васил Найденов, Маргарита Хранова, Стенли, група „Стил” и редица още изпълнители. Примата на българската естрада Лили Иванова, направи незабравими композициите му „Ти ме повика”, „Нощен влак”, „Ти идваше”.
Третият авторски албум на Любомир Дамянов е замислен за поредната кръгла годишнина на твореца! Подборката от песни включва негови нови композиции, както и известни на широката публика шлагери. Като истински капитан на „големия кораб”, Любо е свикал под „платната” изявени представители на „тежката артилерия” в българската популярна музика. Сред изявените изпълнители личат имената на Силвия Кацарова, Васил Найденов, Маргарита Хранова, Петя Буюиклиева, Нели Рангелова, Дони и др. Изключителен жест на почит е включването в компактдиска на песента „Лято край морето”, изпълнена от незабравимия Вили Кавалджиев. Морската тема е осезаема, като се има предвид, че „майсторите” тук са Живко Колев и бургазлията Атанас Димов.
Всеки, обичащ хубавата българска музика, с удоволствие ще преоткрие за себе си прекрасните песни на Любомир Дамянов и ще се убеди, че за дарбата възраст няма!
Да му пожелаем все така да твори хит след хит!

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка