Има леко увеличение на рапортите за напускане на армията

Pan.bg 01 дек 2011 | 10:29 views (2515) commentaries(1)
img otbrana.com

Аню Ангелов няма да става посланик или съветник на президента, остава министър на отбраната.

Предстоящото вдигане на осигурителния стаж на военнослужещите за придобиване право на пенсия от 25 на 27 години от 1 януари следващата година не е довело до сериозно увеличаване на рапорти за напускане на армията. Това каза министърът на отбраната Аню Ангелов тази сутрин по БНТ. Около 5 процента е по-голям броят на желаещите да се пенсионират в сравнение с други години.

Според министъра лавинообразно подаване на рапорти щеше да има, ако се бе приело предложението на Симеон Дянков да бъдат намалени от 20 на 15 заплатите, като еднократно обезщетение при уволнение. Той прогнозира, че това би било не само двоен удар върху военнослужещите, но и сериозен проблем за сигурността на страната, както и за бюджета на НОИ.

В другите армии получават повече заплати при уволнение

Военнослужещите в други армии също получават обезщетения при уволнение, посочи министърът. Във Великобритания – три годишни заплати и то без данък, в други страни – двегодишни или по-малко. Всички държави отчитат тежестта на военната служба и лишаването на военнослужещите от част от гражданските права, отбеляза Аню Ангелов.

След изтеглянето от Афганистан икономиите ще отидат за модернизация на Сухопътни войски

Средствата, които основно през 2013 г. ще се освободят от предстоящото ни изтегляне от Афганистан, ще отидат почти изцяло за модернизация и изпълнение на инвестиционния план до 2020 г., каза министърът. И уточни, че парите ще отидат основно за Сухопътните войски.

Новият директор на „Военна информация” може да бъде Веселин Иванов

Засега министър Ангелов не коментира кой ще бъде новият директор на служба „Военна информация”. На този етап остава Веселин Иванов, като заместник-директор и изпълняващ задълженията на титуляр. Имаме време до 22 януари да решим този въпрос, още не съм го решил, каза министърът. Той ще изчака встъпването в длъжност на новоизбрания президент Росен Плевнелиев, защото по думите му, от сега е ясен резултатът, ако направи предложението при Георги Първанов. Възможно било Веселин Иванов да бъде назначен за директор.

Нямат никакво основание слуховете, че ще ставам посланик или съветник на новия президент, заяви Аню Ангелов. Засега оставам министър, докато решат премиерът и парламентът, каза той.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  южняк 01 дек 2011, 17:15
   
  0
   
  0

  "Има леко увеличение на рапортите за напускане на армията". Така е... Всички са оптимисти, че ще могат да ги изслужат тези две-три години. Само че Аню Ньойски е непредвидим - утре ще му кажат, че в държавата няма пари и ще трябва още да се реже от войската. Как тогава да ги прослужиш тия години, като не се знае колко месеца ще те оставят още да служиш?

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка