Военномедицинска академия чества 120 годишен юбилей

Pan.bg 01 дек 2011 | 08:03 views (2278) commentaries(0)
img МО
Министърът на отбраната Аню Ангелов ще участва утре, 1 декември, в тържественото събрание по повод 120-та годишнина от създаването на Военномедицинска академия. Той ще присъства и на откриването на юбилейна фотоизложба „120 години - Мисии без граници”. В тържественото отбелязване на юбилея на ВМА ще участват още заместник-министърът на отбраната Валентин Радев и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов.

В изложбата са представени 120 фотоса, проследяващи историята на ВМА и участието на българските военни медици в мисии в чужбина. За първи път в експозицията ще бъдат изложени уникални снимки от военномедицинското осигуряване в Българската армия в края на 19-ти век, от войните през първата половина на 20-ти век, както и от над 30 хуманитарни мисии през последните 50 години.

По-рано същия ден, в Музея на съобщенията в Централна поща, началникът на ВМА генерал-майор Стоян Тонев и заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов ще валидират юбилейна пощенска марка „120 години ВМА”.


През своята 120-годишна история ВМА е изпратила над 6 000 медици в над 30 мисии в помощ на населението в различни точки на света.

Военни медици се грижат за живота и здравето на нашите военнослужещи в състава на всички български контингенти. През военнополевите болници в Афганистан годишно се ротират около 120 български медици. Те участват в лечението на местното население, както и в обучението на афганистански военни лекари. Трудът им е високо ценен от нашите партньори и от местната власт.

Освен в горещите точки на света българските военни медици са в постоянна готовност да помагат на населението и в мирно време. Особено активно, адекватно и професионално е участието на специалисти от ВМА при реакцията на по-мащабни инциденти и катастрофи в страната.

Колеги,
В 10.30 ч. юбилейната пощенска марка „120 години ВМА” ще бъде валидирана в Музея на съобщенията в Централна поща, ул.”Гурко”№6
В 11:30 ч. ще се състои полагане на венци на паметника пред сградата на ВМА;
В 12.00 ч. в Централното фоайе на ВМА ще бъде открита юбилейната фотоизложба „120 години - Мисии без граници”;
В 12:20 ч. е началото на тържественото събрание в киносалона на ВМА;
В 13:00 ч. е началото на тържествения концерт на Гвардейския представителен духов оркестър на БА.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка