Ще има два вида военен резерв - доброволен и запас

Pan.bg 01 дек 2011 | 08:02 views (7005) commentaries(5)
img /dnes.dir.bg/

Правителството одобри проект на закон за резерва на въоръжените сили и предложи на парламента да го приеме. Той предвижда още през 2012 г. да започне набирането на резервисти, като планът е първата година да се приемат пробно около 350 души.

Целта е резервистите да заместят освободените от армията след преструктурирането на поделенията. Със закона ще се запълва нормативната празнота по подготовката на гражданите за защита на страната след отмяната на задължителната военна служба, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Предвижда се резервът от нов тип да има две съставни части - доброволен - за комплектуване на доброволен принцип с резервисти и техника-резерв на въоръжените сили в мирно време, и запас - за комплектуване на задължителен принцип със запасни и техника на силите от системата на национална сигурност за военно време.

Резервистите ще трябва да са български граждани, които желаят да служат в доброволния резерв. Те ще сключват договор с министъра на отбраната или оправомощено от него длъжностно лице и ще получават финансово възнаграждение за службата си.

Аналогични са разпоредбите по отношение на собствениците на техника, желаещи да я предоставят за потребностите на доброволния резерв.

Пределната възраст за служба в доброволния резерв ще е 55 г. за войниците и сержантите и 60 г. за офицерските кандидати и офицерите.

За военно време е предвиден задължителен принцип за комплектуване на запасни и техника-запас на военните формирования. Запасните ще трябва да са български граждани, които се водят на военен отчет и не са сключили договор за служба в доброволния резерв. Те ще трябва да отговарят на едно от следните условия: да са били на военна служба, да са завършили успешно курс по военна подготовка, да са били част от структури от другите сили от системата за национална сигурност, да притежават гражданска специалност, необходима за военните формирования от въоръжените сили.

Пределната възраст за служба в запаса ще е 63 години.

В изпълнение на Конституцията е предвидена подготовка на гражданите за усвояване на знания за отбраната на страната, уточняват от правителството. Тя ще започва в средните училища и впоследствие ще може да продължи на доброволен принцип в граждански висши училища, военни академии и висши военни училища в курсове по начална и/или специализирана военна подготовка.

С проекта се предвижда значително намаляване на броя на водещите се на военен отчет граждани и на техните задължения по отчета. Задължения ще имат само резервистите, запасните, военнослужещите, освободени от военна служба, прекратилите служебните си правоотношения с министерствата и другите ведомства от системата на националната сигурност и притежаващите граждански специалности, необходими за въоръжените сили.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 5

 1. #1
  TTT 01 дек 2011, 09:55
   
  1
   
  0

  Не стига че ще те изритат някой цивилни от армията или полицията (защото армия не им трябва) а ще те задължат да участващ в резерва и да те водят на отчет та да ги пазиш по време на война :). А изгонилия те си плита ***, защото наборна служба няма от години и кой луд ще ходи да си губи времето да изкарва курс по военна подготовка по желание (повечето като гледам са родолюбци само на думи). Голям смях :)

 2. #2
  Rosen R. 01 дек 2011, 10:11
   
  1
   
  1

  Разбира се че ще има "луди който са готови да си губят времето с военна подготовка" ! Готов съм да подпиша договор с МО за служба в резерва, въпреки че той ще ми пречи в бизнеса ми . Не отивам в армията за мизерното възнаграждение, а за това че я обичам ! Дано има такива който са готови да ме последват...!!!

 3. #3
  запасняк 01 дек 2011, 17:24
   
  0
   
  0

  Аню винаги се е праскал за "голям спец" по резерва. Това му е трети опит да пише такъв закон. Писал е и за Тройната коалиция, която му даде 10 хиляди лева за кретенския му проект за резерва и която сега плюе. Ако някой разбира от мобилизация и запас, като му прочете внимателно закона ще умре от смях. Тоя закон ще внесе допълнителен хаос в отбраната и ще потекат стотици съдебни искове срещу МО. Трябва да си много голям тъпанар да ликвидираш задължителната наборна военна служба, а след това да задължаваш същите тези отслужили наборници да се явяват в запаса! Какво да се прави - толкова им е генерало-министерския акъл... Повече просто няма... няма...

 4. #4
  GKrIvan 02 дек 2011, 19:11
   
  1
   
  0

  Тия много дълго са стояли под моста ми се ще. От това дето прочетох май само старци разбойници пенсионери ще бъдат резервисти.Ами като поизмрат какво ще правим тогава.

 5. #5
  vilian vichev 02 фев 2015, 20:28
   
  0
   
  0

  kolko pla6tate be idvam za 10 euro na 4as ko e ? , idvam da sluja na rodinata si vqrno dode ne mi pisne

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка