България изтегля контингента си от Афганистан до края на 2014 година

Pan.bg 30 ное 2011 | 17:52 views (2195) commentaries(0)
img mediapool.bg
Според приет от кабинета проектозакон резервисти ще компенсират освободените военни

България ще изтегли поетапно военния си контингент от Афганистан, като се очаква до края на 2014 година там да останат около 150 души от около 620 в момента. В сряда правителството прие стратегия за българското участие в Афганистан, според която през 2012 година ще бъде изтеглен само българският медицински екип в Херат, в началото на 2013 ще бъде бъде върната охранителната рота в Кабул, а най-опасното българско участие – охраната на летището в Кандахар - ще бъде прекратено до края на 2014 г.
Според стратегията до края на 2014 г. военнослужещите от българския контингент в Афганистан ще бъдат намалени с три четвърти.
След 2014 г. се предвижда само участие в процеса на обучение и подготовка на афганистанските национални сили за сигурност чрез екипите за връзка и обучение.

"Ще останат само инструкторите и те няма да се увеличават като състав", съобщи военният министър Аню Ангелов.
От правителствената пресслужба съобщиха, че стратегията е отворен документ и е съгласувана със съюзниците от НАТО.
В Афганистан е най-сериозното участие на българската армия зад граница към момента. Плановете на правителството за него обаче се смениха на няколко пъти в последните месеци. Първо през септември миналата година военният министър Аню Ангелов съобщи, че през 2011 започва подготовката на боен батальон и евентуално през 2012 г. той може да бъде разгърнат в Афганистан. Предложението е било отправено от САЩ. Това означаваше, че българските военни може да влязат в пряк сблъсък с талибаните, което би повишило значително рисковете пред тях. За реализиране на този вариант е нужно силно непопулярно политическо решение, което да мине и през Народното събрание. В началото на тази година обаче Ангелов допусна, че през 2012 година е възможно да се мисли за намаляване на контингента. "Не предвиждаме никаква бойна батальонна група да се развръща в Афганистан и където и да е било", заяви Ангелов в сряда.
Първата ни батальонна бойна група трябва да бъде сертифицирана до края на 2012 г. От 2013 г. ще започне формирането на други три такива групи, като до края на 2020 г. Българската аримя трябва да има общо шест батальонни бойни групи.

В сряда правителството одобри и проектозакона за резерва на въоръжените сили. Според него през 2012 година ще започне набирането на резервисти, като планът е първата година да се приемат пробно около 350 души. Според плановете на военния министър до края на 2014 година съставът на въоръжените сили постепенно трябва да бъде намален със 7000 души, като военнослужещите на активна служба ще бъдат редуцирани с 5700 души, а цивилните служители – с 1300 щатни бройки, част от които вече са съкратени.
Идеята на Ангелов е с резервисти да се компенсират съкращенията в армията. Според изчисленията на ведомството един резервист излизал няколко пъти "по-евтино" от един кадрови военен.
Проектозаконът предвижда още да се провежда подготовка на българските граждани за усвояване на знания за отбраната на страната. Тя ще започва в средните училища и впоследствие подготовката им ще може да продължи на доброволен принцип в граждански висши училища, военни академии и висши военни училища в курсове по начална и/или специализирана военна подготовка.Към момента не е ясно точно как ще се провежда военната подготовка в училищата.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка