Заместник-министърът на отбраната Августина ще участва в заседанието на Съвета „Външни работи” в Брюксел

Pan.bg 29 ное 2011 | 11:43 views (2005) commentaries(0)
img МО
Заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова заминава днес, 29 ноември, за Брюксел, Кралство Белгия. Тя ще участва в заседанието на Съвета „Външни работи” във формат министри на външните работи и на отбраната на държавите-членки на Европейския съюз.

По време на заседанието, което ще се проведе утре, 30 ноември, ще бъдат обсъдени военните операции и партньорства на Европейския съюз - „Алтея” в Босна и Херцеговина, Военноморската операция за борба с пиратството в крайбрежните води на Сомалия и Аденския залив, мисията за подготовка на силите за сигурност на Сомалия, операцията в подкрепа на оказването на хуманитарна помощ в отговор на кризата в Либия, изграждането на регионални способности в морските пространства в зоната на Африканския рог, както и сътрудничеството на ЕС с ООН и НАТО.

В рамките на работната вечеря външните министри и министрите на отбраната от ЕС ще разгледат инициативите в областта на Общата политика за сигурност и отбрана – развитието на способностите на ЕС за военно и гражданско планиране, провеждане на операции и мисии в отговор на кризи, развитие и използване на Бойните групи на съюза, както и инициативата на ЕС за обединяване и споделяне на способности (Pooling & Sharing).


Работата на Съвета ще бъде предшествана от заседанието на Направляващия борд на Европейската агенция по отбрана (ЕАО) във формат „министри на отбраната”. На него ще бъдат представени програмата на агенцията за следващата година, работният план за периода 2012 -2014 г. и бюджетът за 2012 г. Акцент в дискусиите ще бъдат проектите на ЕАО, свързани с отбранителните способности на държавите-членки.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка