Индийски космонавт обвинява бюрокрацията за катастрофите с МиГ-те

Pan.bg 29 ное 2011 | 06:23 views (3202) commentaries(0)
img alert5.com
Неправилно и нереалистично планиране и лош мениджмънт на компаниите с преобладаващо държано участие, като например индийските Hindustan Aeronautics Limited (HAL) и Defense Research and Development Organisation (DRDO), са причина за голяма част от катастрофите с изтребителите МиГ от ВВС на Индия. Тези компании се управляват като феодални имения, заявява в своето изказване пред Института по мениджмънт (Institute of Management-Ahmedabad /IIM-A/) първият индийски космонавт Ракеш Шарма. Според него трябва да се приложи модела на частно-държавното сътрудничество (public private partnership - PPP), използван в други индийски компании.
Говорейки за работата си с HAL като летец-изпитател Ракеш Шарма споделя, че когато при облитане на самолет се констатират проблеми с определени агрегати и части от дадена система, то те се изпращат в лабораториите. Но пилотът е изненадан да открие, че вместо тези агрегати или части да бъдат изследвани и открити причините за отказите, част от тях се поставят на други изтребители.
http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/thumb_Rakesh_sharma.jpg http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/thumb_rakesh-sharma200-bg.jpg
Rakesh Sharma
Според Ширма в държаните предприятия липсва прозрачност и отчетност, а служителите не се държат отговорни за слабите резултати. Непрекъсната намеса на бюрократи и политици в микро ениджмънта на тези компании спира развитието им и води до ниска ефективност в работата им. „Бюрократите не разбират цялостния процес на производство, а политиците са дори и по-зле от тях”, сподеял в изказването си Шарма. Като пример за липса на правилно планиране и визия пилотът дава факта, че HAL няма дори собствен екип от летци-изпитатели.

Запитан за мнението си относно работата на Индийската космическа организация (ISRO), Шарма споделя, че тя е под директното ръководство на министър-председателят на Индия. А тъй като той е много зает с други неща, ISRO е относително автономна и затова е много по-добра в сравнение с останалите държавни организации и предприятия.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка