Плевенският Военен клуб отбеляза 1330 години от създаването на Българската държава

Pan.bg 26 ное 2011 | 10:55 views (2250) commentaries(0)
image" alt="img" /> Плевенският Военен клуб отбеляза 1330 години от създаването на Българската държава

Недялко Недялков, публикувано в otbrana.com

Концерт по тематиката изнесе Плевенския туристически хор „Кайлъшко ехо” с ръководител Веска Дундакова изявен в национални прегледи. Доклад за 1330 г. от раждането на Българската държава изнесе Даринка Минковска, началник на сектор „Военни клубове и военно почивно дело”, в които заяви: „Малко са политическите и племенни общности от древността, които успяват да създадат трайни държавни обединения, оцелели до съвременната епоха, въпреки превратностите в своята историческа съдба хиляда триста и тридесет години бурна и епична история. Малко държави в Европа могат да се похвалят с това.

Тя е зачената от политико –етническо обединение на мизийските славяни, трайно отседнали на Балканския полуостров с Аспаруховото прабългарско племе – прабългари унугундури в безпощадна борба с византийската империя.

Прастарото население на нашите земи са траките – народ със силно развита култура, предхождаща елинската.

През 681 г. между Византия и България е подписан мирен договор с който Византия признава новата държава и се задължава да й плаща данък.

681 година се счита за рождена година на нашата държава от хан Аспарух – най – старата в Европа, наша патриотична гордост. Слава на поколенията сътворили материалната и духовната мощ на родината.”

След доклада Христина Фурнигова- главен експерт в клуба представи музикалната школа за народни танци „Въртянка” с ръководител Надя Тодорова – със северняшки ритми, шопски танц и елино. Представен бе и регионалния клуб Традиция на името на Васил Ганчев Плевналията създаден на 10 декември 2008 г. с ръководител подп. д-р Мануш Христов, които показаха униформи, въоръжения на хайдушки четници, руси и казаци.

Думата бе дадена на писателя Пелин Пелинов, който говори за воините и националното обединение. И накрая изпълнение на формация фамилия Чапанови, които повдигнаха настроението с песните на Емил Димитров.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка