Значително удължаване ресурса на американските F-15

Pan.bg 24 ное 2011 | 00:47 views (2551) commentaries(0)
img flightglobal.com

Концернът Boeing е започнал четиригодишна програма за проучване възможностите за значително удължаване ресурса на двете основни модификации на F-15 от ВВС на САЩ. Американските ВВС също така са проявили интерес към модернизация на най-важните системи и авионика, критични за оперативните възможности на самолетите, с цел част от 414-те изтребители F-15C/D и изтребител-бомбардировачи F-15E да останат на въоръжение още няколко десетилетия.
Изтребител F-15C от ВВС на САЩ вече е в завода на Boeing в St Louis (щат Мисури) за четиригодишни изпитания за издържливост, като скоро към него ще се присъедини и F-15E Strike Eagle. Изпитанията ще определят дали е възможно да се удължи ресурса на F-15C/D от 9000 на 18000 летателни часа, а на F-15E от 8000* на 32000. Така при среден годишен нальот от 300 часа срокът на служба на изтребителите F-15C/D и F-15E ще се увеличи значително.
Изпитанията на умора ще покажат слабите места в планера на изтребителите. Само преди четири години ВВС на САЩ спряха полетите на всичките си F-15C, след като един самолет от тази модификация се разпадна във въздуха поради повреда в лонжерон. Разследването установи , че пукнатини в лонжерони има само в една малка серия F-15C/D, които веднага бяха извадени от експлоатация.
Освен текущата програма за инсталиране на нови бордни компютри и нови РЛС с АФАР (активно фазирана антенна решетка) се предвижда и модернизация на остарелите вече системи за самозащита - ALR-56C, ALQ-135 и ALE-45, които да бъдат заменени с единна цифрова система за РЕБ (EPAWSS).

* В други източници (http://www.fas.org) първоначално ресурсът на F-15E е определен на 16000 летателни часа.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка