САЩ ще направят модернизация на F-22 за 7,4 милиарда долара

Pan.bg 22 ное 2011 | 09:47 views (2680) commentaries(0)
img
aeronews.alle.bg


Сделката е сключена с компанията Lockheed Martin, която е длъжна да предложи нови системи и да разшири възможностите на самолета. Сумата от 7,4 милиарда долара е рамкова и ще бъде отпускана на части в зависимост от обема на изпълнение. Тя включва части от предложената от компанията производител програма Increment 3.2 и реализацията й ще започне през 2012 година. В резултат F-22 ще могат да управляват до 8 бомби тип SDB, ракети AIM-9X Sidewinder и AIM-120D AMRAAM от клас "въздух-въздух". За целта се работи и върху програмното осигуряване на самолета, а ще бъдат поставени и нови системи за РЕБ. Целта е да се подобрят възможностите за нанасяне на удари по земни цели и защитата на самолета.

На практика програмата за производство на самолета е завършила и скоро ще бъде предаден последният самолет. До момента тя струва според Пентагона 66,7 милиарда долара на САЩ. Линията за производство ще бъде съхранена и от февруари 2012 година на нея ще започне модернизацията на самолета. Първоначално беше предвидено да се построят 650 машини, но след няколко съкращения броя им беше значително намален. Значителна част от технологиите, в който са вложени от САЩ милиони долари, не могат да се изпозват, защото са секретни. Забранен е износа на самолета за други страни.


Според експерти около 2016 година USAF ще разполага с две конфигурации на „F-22“. Едната ще бъде „Блок 20“ от 36 машини и ще се използва за обучение и развитие и „Блок 30/35“ от 148 машини в оперативна готовност за бойни действия.

Беше заложено да се произведат 2 прототипа „YF-22“ и 187 самолета. Едни от прототипите и 3 самолета бяха загубени или в началото на 2012 година USAF ще разполага с 184 машини.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка