Warning: getimagesize(://<img src="http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/10541/aa%7E0.jpeg" alt="image" border="0" />): failed to open stream: Няма такъв файл или директория in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Августина Цветкова се срещна с вицеадмирал Каръл Потинджър

Pan.bg 15 ное 2011 | 11:09 views (1791) commentaries(0)
image" alt="img" /> Заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова се срещна вчера, 14 ноември, с вицеадмирал Каръл Потинджър, заместник-началник на Щаба на стратегическото командване по трансформациите на НАТО.

Те обсъдиха подготовката и организацията на първата конференция за изпълнението на проекта „Ръководната роля на жените в областта на сигурността и отбраната”, която по план ще се проведе в България през втората половина на 2012 г. под егидата на НАТО.

Проектът ще залегне както в дневния ред на НАТО – като част от многонационалните подходи за изграждане на способности, така и в рамките на Процеса на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа (SEDM) – като проект с водеща страна България. Той вече е одобрен от Координационния комитет на SEDM и от министрите на отбраната на страните от SEDM по време на годишната им срещата в Анталия, Турция през октомври т.г.

До този момент не съществува форум на високо ниво за жените-лидери в сигурността и отбраната. България в рамките на НАТО и страните-членки от Процеса SEDM ще постави началото.

"Ние виждаме този проект не само като възможност за обмен на опит и мнения в рамките на конференцията, но и като основа за развитие на диалог и сътрудничество на стратегическо ниво в бъдеще", каза заместник-министър Августина Цветкова.

От своя страна, вицеадмирал Потинджър даде много висока оценка на българския доклад към Комитета на НАТО по равнопоставеността и на постигнатото в посока премахване на всички бариери пред пълноценното участие на жените във въоръжените сили.

Многонационалният проект „Ръководната роля на жените в областта на сигурността и отбраната” беше предложен от България, след провеждането на стратегическата дискусия на тема: „Ангажиране на жени в ръководството на сигурността и отбраната” през юни 2011 г. в Сараево. На нея присъстваха представители - жени на високо управленско ниво в областта на сигурността и отбраната от Югоизточна Европа, Испания и Норвегия.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка