Започна командно-щабно учение „Енергиен пламък 2011”

Pan.bg 15 ное 2011 | 10:35 views (2140) commentaries(0)
img Започна командно-щабно учение „Енергиен пламък 2011”

В района на Националния военен учебен комплекс „Чаралица” вчера, 14 ноември, започна многонационалното компютърно подпомагано командно-щабно учение „Енергиен пламък 2011”. В него участват до 200 военнослужещи и цивилни служители от Албания, България, Гърция, Македония, Черна гора, Румъния, Сърбия и Турция, както и представители на Българския червен кръст и Държавната агенция за бежанците.

Целта на учението е да се повишат способностите на страните от Балканския полуостров в отговор на възникнали регионални кризи в сферата на националната и енергийна сигурност.

Офицер, планиращ учението е началникът на отбраната на Българската армия генерал Симеон Симеонов. Офицер, провеждащ учението е командващият на Съвместното командване на силите на Българската армия - генерал-лейтенант Атанас Самандов.

По време на многонационалното учение участниците ще работят основно за повишаване на оперативната съвместимост между армиите на страните от Балканския полуостров; координиране на военните операции в многонационална среда; усъвършенстване на процедурите по управление и протичане на информацията между и в щабовете.

Учението се наблюдава от представители на Съюзното командване на НАТО по трансформациите.

„Енергиен пламък 2011” обхваща дейности по подготовката и воденето на мироподдържаща операция, като част от водена от НАТО операция в отговор на криза извън зоната за отговорност на Северноатлантическия съюз. Формираните многонационални съвместни оперативни сили CJTF - “ACTIVE FORCE’’, в т.ч. и Балканската многонационална бригада (BMN BDE), съставена от контингенти на държави от Балканския полуостров, се развръща в зона на операция, за да бъде възстановен мира и сигурността в региона.

Предвижда се на 17 ноември да се проведе Ден за посещение от високопоставени гости и медии.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка