Аню Ангелов ще посети манастира „Св. Вмч. Георги Зограф” на Света гора

Pan.bg 15 ное 2011 | 10:24 views (2007) commentaries(0)
img Министърът на отбраната Аню Ангелов замина вчера, 14 ноември, на двудневно посещение в Света Гора (Атон), Република Гърция. Той ще бъде начело на делегация, която ще участва в отбелязването на храмовия празник на славянобългарския манастир „Св. Вмч. Георги Зограф”.

В делегацията са включени заместник-министърът на културата Георги Стоев, бригаден генерал Петър Петров, командир на Втора лекопехотна бригада Стара Загора, бригаден генерал Златко Златев, командир на авиобаза „Крумово”, Георги Калайджиев, съветник в Министерски съвет, Емил Велинов, директор на дирекция „Вероизповедания” към Министерски съвет, дипломати и общественици. Участието на официална българска делегация в отбелязването на храмовия празник на манастира е традиционно. Така се изразява почитта и вниманието на българския народ към светата обител, съхранила православната вяра и българския дух през вековете.

По време на „Малкия празник” на храма, който се чества на 16 ноември по стар стил, когато са пренесени мощите на Св. Георги в палестинския град Лида, се извършва същата тържествена служба, както на 6 май. Празникът е известен още и като „Малък Гергьовден”.

По време на посещението си българската официална делегация ще посети административния център Карея, където ще се срещне с духовното ръководство на Света гора. Министър Аню Ангелов, от името на българската делегация, ще поднесе в дар икона на Св. Георги.

В манастира „Св. Вмч. Георги Зограф” българската делегация ще има среща с монасите и ще посети манастирската библиотека. В навечерието на празника, 15 ноември, членовете на делегацията ще участват във вечерната служба и нощното бдение. На самия храмов празник, 16 ноември, те ще се включат в сутрешната тържествена молитва и в литийното шествие с чудотворната икона на Св. Георги.

Традицията да се помага на манастира датира от векове. От името на българската официална делегация министърът на отбраната Аню Ангелов ще поднесе в дар на обителта църковна утвар и инструменти за поддръжка и ремонт на църквата и прилежащите сгради.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка