Аню Ангелов: Трудно ще се открие защо гръмнаха складовете

Pan.bg 15 ное 2011 | 00:06 views (1716) commentaries(0)
img Fakti.bg - 14 Ноември

Крайно негативен песимист съм за откриване на причините, тъй като всеки взрив до голяма степен унищожава уликите. Това заяви министърът на отбраната Аню Ангелов за взривовете в армейските складове край севлиевското село. Тези инциденти не са пробив в националната сигурност, категоричен бе Аню Ангелов пред бТВ.
Министърът изключи версията за повреда на електрическата мрежа, тъй в такива складове с боеприпаси изобщо няма електричество, освен в отделените помещения за охраната и другия персонал. Забравен фас от цигара също не е сред версиите, тъй като след напускането на работниците, складът се проверява и се сдава на охраната, стана ясно още от думите на Ангелов.
Най-вероятната версия е възникване на пожар, но не се знае как би могло да стане това.
„Ние охраняваме, проверяваме складовете постоянно, но никой не е застрахован от инциденти в тях. В България има над 25 бивши военни складове, като в поне 3 от тях се съхраняват боеприпаси. Още около 26 има за продан – собствениците ще решат какво да правят с тях”, заяви министърът.

След 24 часа от последната детонацията, може да се влезе на мястото и да се направи подробен оглед, за да се направи оглед. Това ще се направи със специален робот, осигурен от фирмата, купила складовете през 2008 г. „Тук говорим за частна фирма, която реновира боеприпасите, които идват от Чехия – сменя барут, прави ги годни за употреба и след това ги продава”, обясни Ангелов.
Ръководителят на военното ведомство призна, че същата година от министерството е бил закупен подобен робот за сумата от 350 хиляди евро, който обаче след еднократно участие в подобна дейност се е развалил и не може да бъде поправен.

Той уточни още, че разследването на инцидента в Челопечене от 2008 година продължава.
Социален взрив след сагата с бонусите за военните

Предстои сериозна реорганизация в някои поделения – това военнослужещите го знаят и са информирани подробно за плана за развитие на армията, каза министър Ангелов.
Той за пореден път се извини за недоразумението по отношения на обявените, а по-късно отменени бонуси за военните. Министърът обясни, че заради спестени от ведомството му средства във Фонд работна заплата е имало възможност за получаване на бонуси към заплатите на военнозлужещите в края на годината.

Дни, след подписването на заповедта обаче, е станало ясно, че фискалният резерв на държавата остава същия като миналогодишния, което значи, че не са били предвидени допълнителни пари за сектора.
Тогава е станало ясно, че заделените от ведомството средства ще отидат зазаплащането на два хеликоптера, поръчани по-рано.

„Въведохме обаче нови фопълнителни възнаграждения за военните, като за чужд език и за отдалечени гарнизони. Средната заплата е около 750 лева за войник и над 1200 лева за офицер. Тези заплати няма да намаляват въпреки дебатите за съкращаване на бюджета на силовите министерства”, обеща Ангелов.
За работата си с новия президент

Докато различията между Аню Ангелов и президента Георги Първанов са довели до пълно прекратяване на комуникацията им, министърът очаква напълно други взаимоотношения с Росен Плевнелиев.
“Ще го информирам за всичко, ще има много тясна комуникация между нас, няма да се саботираме”, категоричен бе Ангелов.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка