Warning: getimagesize(://<img src="http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/33973/TIR.jpg" alt="image" border="0" />): failed to open stream: Няма такъв файл или директория in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

В Тирана обсъдиха ролята на резерва на Въоръжените сили

Pan.bg 14 ное 2011 | 08:52 views (1879) commentaries(0)
image" alt="img" /> В Тирана обсъдиха ролята на резерва на Въоръжените сили

Текст и снимка - www.otbrana.com

Младши лейтенант Амалиа Мунк (Дания), специално за „Отбрана”

От 26 октомври до 30 октомври 2011 г. Комитетът "Партньорство за мир и развитие” на Междусъюзническата конфедерация на офицерите от резерва в НАТО – СИОР, проведе своя годишен семинар. 48 участници се радваха на гостоприемството на албанските въоръжени сили. 18 бяха от Албания, а останалите от други държави, включително България, Македония, Гърция, Хърватска, Турция, Румъния, САЩ, Италия и Испания. Домакин бе столицата Тирана. Темата на семинара бе „Cъздаване и внедряване на концепцията за резервните сили”.

Във Военната академия на няколко работни сесии се обсъждаха теми, пряко свързани с резерва на Въоръжените сили. Бригаден генерал Сандер Леши, заместник-началник на Генералния щаб и бивш военен аташе в Берлин, уважи семинара и изнесе лекция за трансформацията на албанските въоръжени сили след приемането на страната в НАТО. През цялото време участниците чувстваха гостоприемството на Асоциацията на албанските резервисти с президент полковник Мехди Пожачи.

Трите работни групи обсъдиха темите, свързани с мисията на резервните сили, интеграцията на резервистите в армеята и ролята на националните резервистки организации. Нещата бяха така организирани, че всеки от 48-те участника можеше на вземе отношение и по трите теми. Българският представител майор от резерва Димитър Попов, секретар на комитета „Партньорство за мир и развитие” представи подготвения от Министерството на отбраната проект на закон за резерва на Въоръжените сили.

При посещението си в силите на КФОР в Призрен, Косово участниците в семинала се запознаха на практика със задачите на резервистите от Будесвера. Демонстрирано бе използването на гражданските умения на активираните резервисти и ползата от тях за Въоръжените сили по време на мисии и операции на Алианса. Това посещение бе възможно благодарение на подполковник Йорг Хилдебрандт (Германия).

На базата на решение, взето на летния конгрес на СИОР във Варшава следващият семинар на комитета ще се проведе в края на октомври 2012 г. в околностите на Солун.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка