Warning: getimagesize(://<img src="http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/33973/LOV.jpg" alt="image" border="0" />): failed to open stream: Няма такъв файл или директория in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Ловнидол: Снарядите са чешки, изнасят се за Африка

Pan.bg 13 ное 2011 | 10:31 views (2683) commentaries(0)
image" alt="img" /> Ловнидол: Снарядите са чешки, изнасят се за Африка

в-к Труд

Десетки тонове стари чешки снаряди се намират в склада на фирма ЕМКО ЕООД. Софийското дружество е собственост на оръжейника Емилиян Гебрев. Той е закупил преди години бившите военни погреби, за да складира там готовата си продукция.

От шест месеца Гебрев внася от Чехия стари 125- и 152-милиметрови снаряди, за да ги преработва във фабриките си в Трявна и Белица. След подмяна на компоненти и освежаване, боеприпасите се изнасят за Африка, съобщиха за “Труд” осведомени източници.

През 2008 г. ЕМКО ЕООД спечели търга за обособена част от имуществото на обявеното в несъстоятелност тревненско машиностроително предприятие “Трема”. Освен основната площадка той купи и машини, съоръжения, незавършено производство, материали, инструменти и комплектовки за специална продукция.

Гебрев спечели търга, като наддаде до 5 370 000 лв. при първоначална цена от 5 361 000 лв. През 2007 г. фирмата купи базите на предприятието в Белица и Горни Върпища за сумата от 2,8 млн. лева.

Купуване на стари боеприпаси от армии, които се реформират, е честа практика. Търговците освежават продукцията и я продават на пазарна цена като нова. Няколко оръжейни фирми в България се занимават с такъв вид търговия.

В складовете на Българската армия има над 15 хил. тона оръжие и боеприпаси, които са собственост на частни фирми.

Диан МОРКИН
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка