Първи курс в новооткрития Център за обучение при извънредни ситуации във ВА “Г. Ст. Раковски”

Pan.bg 12 ное 2011 | 11:10 views (1792) commentaries(0)
img Първи курс в новооткрития Център за обучение при извънредни ситуации във ВА “Г. Ст. Раковски”

Земетресение от 6,5 степен и последващи действия в кризисна ситуация бяха разиграни по време на еднодневно обучение на висш ръководен състав на Министерството на финансите във Военна академия “Георги Ст. Раковски”. Това е първият курс в открития неотдавна от еврокомисаря Кристалина Георгиева и министъра на отбраната Аню Ангелов Център за обучение при извънредни ситуации в академията.
Тогава те съобщиха, че участие в проявата ще вземе вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Той обаче не дойде на курса, отсъстваха и заместниците му.
В съвременните условия това обучение е особено важно, изтъкна при откриването на курса началникът на ВА “Г. Ст. Раковски” комодор Димитър Ангелов. Сред обучаемите бяха 24 директори на дирекции, началници на отдели и сектори във финансовото ведомство, както и експерти от други структури. С помощта на модерната компютърна техника в центъра те проиграваха различни ситуации по защитата при земетресение.
Целта е обучаемите да “попаднат” в реалистична обстановка, дори да се затруднят, за да могат да получат точна представа какво може да се служи и да са подготвени за ефикасно решение, сподели полковник доц. д-р Мирослав Димитров, декан на факултет “Командно-щабен”, който ръководи цялостната дейност на центъра. По думите му от понеделник започва двуседмичен курс с 16 представители на държавната и местна власт. Накрая на обучението те ще получат сертификат.
Освен за земетресение, в бъдеще може да обучаваме хората и за други бедстивя, например наводнения, изтъкна полковник Димитров. Важното е курсистите да бъдат подготвени за подобни ситуации, за да могат да подпомогнат както другите служители, колегите си, така и населението в съответния район, допълни той.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker