Започна подготовката за честването на 100-годишнината от Балканските войни

Pan.bg 11 ное 2011 | 16:41 views (2524) commentaries(0)
img Спирдон Спирдонов, otbrana.com

Подготвя се план за национално отбелязване на 100-годишнината от Балканските войни (1912-1913). Част от проявите бяха обсъдени на поредната среща на ръководствата на военно-патриотичните съюзи в рамките на Обществения съвет по въпросите на отбраната с участието на Николай Икономов и Иво Антонов от МО. Честването ще бъде под патронажа на министър-председатела Бойко Борисов. Националният организационен комитет ще бъде под ръководството на вицепремиера Цветан Цветанов. МО ще бъде представено от заместник-министъра на отбраната Августина Цветкова. В комитета ще бъдат включени заместник-министри, областни управители и представители на неправителствени организации. Това ще бъде и един от въпросите, които ще се обсъдят на предстоящата среща на ръководството на Обществения съвет с министъра на отбраната Аню Ангелов. Другите са свързани с ползването на военните клубове и други имоти на МО за обществено-полезна дейност и с промяната на законодателството в тази насока. В рамките на честванията ще се търсят възможности за възстановяване на военни паметници и изграждане на нови, както и за тяхната поддръжка.

По места вече върви подготовката за честването на годишнината. Конкретна работа се извършва в Кюстендил. По този повод бе проведено специално разширено заседание на Областната организация на СОСЗР с председател полковник от запаса Йордан Шишков. Областната администрация на Кюстендил ще участва активно в изграждането на нови и поддържането на съществуващите военни паметници. Това заяви областният управител Любомир Анчев. Той пое сериозни ангажименти пред запасните и резервистите. Приветства идеята и прие инициативата по социалните програми за заетост да се осигурят работни места в общините за хора, които да поддържат военните паметници. Областният управител ще потърси възможности гарнизонният военен клуб в Дупница, който от години стои празен и неизползван, да бъде предоставен на СОСЗР или на военното читалище в града. Г-н Анчев ще отида на разговор с министъра на образованието, науката и младежта, в който да настоява всяко училище в областта да поеме шефство над военен паметник, да се грижи за неговото поддържане и да организира чествания. Според него тази идея може да се разпространи в цялата страна. Наред с всичко това той смята да постави пред кметовете в областта въпроса за отделяне на необходимите средства за подобряване състоянието на военните паметници в техните населени места.

На територията на Кюстендилска област има изградени 94 военни паметника и паметни знаци. След разформироването на поделенията грижи за тях полагат кметствата, историческите музеи и военно-патриотичните организации, бе посочено в доклада на полковник Шишков По решение на ръководството на областната организация, каза още той, и по инициатива на областния управител Любомир Анчев започва сериозна проучвателна дейност за наличността и състоянието на военните паметници, за тяхната регистрация, картотекиране, възстановяване и изграждане на нови.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка