Военнослужещите не приемат с бонусите им да се плаща за хеликоптери. Очакват се протести!

Pan.bg 10 ное 2011 | 19:16 views (3605) commentaries(0)
img Военнослужещи не приемат с парите, спестени от Фонд "Работна заплата", да се заплаща за хеликоптери

Агенция "Фокус" / Армия


Българска офицерска легия „Раковски” ще поиска в петък среща с ръководството на Министерство на отбраната, за да получи информация – какво е довело до отмяната на заповедта за изплащането на бонуси на военнослужещите и цивилните служители в Министерство на отбраната и пренасочването на спестените пари от Фонд „Работна заплата” за изплащане на хеликоптерите „Пантер”. Това каза пред Агенция “Фокус” майор Иван Милов, председател на Българска офицерска легия „Раковски”. По думите му - официална информация от Министерство на отбраната не са получили и всичко, което знаят по случая, е прочетено в медиите. От друга страна – телефоните им са загрели от обаждания на засегнати от отмяната на заповедта на министъра на отбраната.
„Още утре ще се опитаме да направим среща с политическото ръководство минимум на ниво заместник-министър, с което да изясним ситуацията и какво е довело до необходимостта от издаване на такава заповед за отмяна. Предполагам, че нещата са по-дълбоки и отиват към Министерство на финансите и ние най-вероятно няма да приемем – да се заплащат хеликоптери на гърба на военнослужещите, със средства, които са за тях, които реално сме успели да спестим през годината. Може би – има неточна информация за сроковете, в които трябва да се заплаща за тези хеликоптери, но това също е нещо, което в момента гадаем. Надявам се, хората, въпреки че в момента се чувстват излъгани, да изчакат да изясним какво точно се случва”, каза майор Иван Милов.

Размерът на бонусите, които е трябвало да получат военнослужещите преди министърът да отмени собствената си заповед, е бил около 350 лева на човек.

Очакват се протести в системата на сигурността заради политиката по доходите

Агенция "Фокус" / Армия

Общо е недоволството и разочарованието, че няма да има допълнително възнаграждение за военнослужещите и цивилните служители на Министерството на отбраната. Това каза за Агенция „Фокус” Тодор Воденов, председател на Национален синдикат „Отбрана”.
Очаквам протест и то с основание. Изпратихме декларация, че няма да допуснем такова третиране на хората – да бъдат лъгани. Сега ще влезем в процедура по договаряне за нов колективен трудов договор, ще искаме доходите на хората да бъдат гарантирани. Министерският съвет готви нова система на заплащане, с която отново ще искат да намаляват заплати. Струва ни се ненормално на фона на това, което правят в МВР – имитация на реформи, а пък искат на редовите полицаи да си изкарат реформите. Хората ще излязат на протест, най-малкият повод ще бъде подкрепа на стачката в БДЖ, каза той.
По думите му – в системата на отбраната приемат с разочарование новото решение спестените пари да отидат за хеликоптери, защото са разчитали на тези средства.
От друга страна напоследък ръководството на Министерството на отбраната само намалява доходите на хората, и това не е политика само на министерството, оставаме с впечатление, че е политика на управляващите в момента. Мислехме, че може да има някакво изключение и хората да получат някой лев, но се оказа разочарование, хората са много ядосани, каза той.
Според Тодор Воденов, обещанието за бонуси в системата е съвпаднало случайно с времето преди балотажа.
Министъра на отбраната са го убедили, че може да даде парите – над 17 млн. лева. Например при военноослужещите, ако е полковник – около 1100-1200 лева без процент прослужено време. За цивилните – от 270 лева нагоре, обясни той.
На въпрос – справедливо ли бяха разпределени бонусите, Тодор Воденов отговори отрицателно.
В заповедта имаше текст за хора, постъпили след 1 юли тази година, които бяха лишени от това допълнително материално стимулиране, каза той.
Според него така наречените силови ведомства имат възможност за представителност в Националния съвет за тристранно сътрудничество и това не е проблем.
Струва ми се неразумно да има паралел на социално сътрудничество, който да е извън националната система, която е описана в Кодекса на труда. Такъв подход на парцелиране няма да свърши работа, не е полезен, каза той.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка