Армията - със затихващи функции

Pan.bg 10 ное 2011 | 19:06 views (4064) commentaries(1)
img http://www.duma.bg/duma/node/22751

Войската бодро марширува към ньойските си параметри

Манол Тенчев


Вече е ясно, че Българската армия ще е последната грижа на поелата цялата власт ПП ГЕРБ. За да не им създава излишни проблеми "в условията на криза", ще направят всичко, за да я смалят до някогашните й ньойски размери. Фактите подсказват, че нищо добро не чака тази национална институция със 132-годишна история. В момента кадровиците от БА са притихнали в очакване на решенията за бъдещето си. Чакането няма да е дълго, но доста тягостно.
В момента цари привидно затишие, но още в края на януари 2012-а се очаква нова серия експерименти. Експерти са категорични, че този път армията ни ще бъде разгромена. Два дни преди втория тур на изборите министърът на отбраната Аню Ангелов обяви, че е сигурен кой ще е следващият върховен главнокомандващ и дори в аванс му предложи да премахне длъжността съветник по военната сигурност. Досега всички президенти имаха такъв, но... сега е друго. Военният пенсионер и настоящ министър винаги е бил новатор. Каквото било - било! Отсега нататък Аню ще се развихри и в президентската администрация. МО винаги е било тясно за него.
image
Очевидно бъдещият президент е лаик в областта на националната сигурност и отбраната. Но по-лошото е, че той не само няма да успее да излезе от сянката на премиера, а ще попадне под още по-дебела - тази на министъра на отбраната. Нещо повече - отчаяните песимисти вече виждат как Ангелов започва да се разпорежда и да играе ролята на върховен главнокомандващ в сянка. Ако Аню въобще даде думата на Плевнелиев по военни въпроси, то той ще трябва дълго да вниква в предварително подготвените му нечетивни и трудно разбираеми текстове. Дилемата за отказ или запазване на длъжността военен съветник ще бъде първият тест за "самостоятелност" на Плевнелиев.
Президентът Георги Първанов, работил с няколко правителства, държеше на изграждането на военна експертиза, независама от тази на изпълнителната власт. Успя да съсредоточи немалка такава в президентската администрация и ползваше експертни мнения от доказани и национално представителни военнопатриотични съюзи като част от неправителствения сектор, както и такива на независими експерти. Успешно ползваше и професионалните качества на съветника си - висш кадрови офицер от щата на БА. Което му позволи да се противопоставя на безпринципната политика и липсата на стратегическо мислене за бъдещето на войската, откакто ГЕРБ пое МО. Това много дразнеше Аню, който си беше въобразил, че цялата военна експертиза е под негово подчинение и се намира единствено в МО и в приятелските нему военнопатриотични съюзчета.
След изборите дойде времето на реваншизма. Аню е злопаметен и отмъстителен човек и ще се възползва максимално от зависимостта, в която неизбежно ще попадне Плевнелиев, коментират близки нему. Твърде вероятно е да се осъществи и масиран десант на Анювите авери - военни пенсионери към "Дондуков" 2. След като всичките му приятели станаха шефове в МО и подчинените структури, сега е моментът да приюти за следващите пет години най-верните си о.з. другари.
Картината започва да добива мрачни очертания. Тенденцията за отнемане на социалните придобивки на войската, от които министърът лично се е възползвал по времето, когато е бил кадрови офицер и активист на БКП, придобива нови измерения. Оказа се, че дори обещаните лично от Ангелов бонуси за военни и цивилни експерти се спукаха като поредния предизборен балон. Най-сигурният начин да се ликвидира армията е като непрекъснато се орязват парите за нея. Анализатори твърдят, че след встъпването на Плевнелиев в длъжност Ангелов ще се освободи бързо от неудобните му генерали и ще назначи нов началник на служба "Военна информация". Кадрови промени и приятелски назначения ще има дори и във Военната академия.
Лошото е, че напоследък инстинктът за самосъхранение на войската сработва твърде рядко. И вместо да изпреварва събитията, тя пълзи отчайващо бавно след тях. Затова, Господ да й е на помощ!
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  stani 12 ное 2011, 14:32
   
  0
   
  0

  In memoriam

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка