Посещение на 26 наблюдатели от 17 държави в Карлово

Pan.bg 09 ное 2011 | 01:02 views (2389) commentaries(0)
img plovdiv24.bg 08.11.2011

На 10.11.2011 г. от 09.30 часа във военно формирование 34750 - Карлово е планирано провеждане на посещение по Виенския документ от 26 наблюдатели от 17 държави на страните-членки на организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), представители на Секретариата на ОССЕ и Комитета на НАТО по проверките на територията на 61 Стрямска Механизирана Бригада - гр. Карлово.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) е общоевропейски орган, който се състои от 56 страни от Европа, САЩ, Канада и ОНД. България участва от 25 юни 1973 г.

ОССЕ е призната по смисъла на глава VIII на Устава на ООН като регионално споразумение и представлява основен инструмент за ранно предупреждение, избягване на конфликти, урегулиране на кризи и след конфликтно възстановяване. Занимава се с проблеми, свързани със запазването на сигурността, включващи противодействието на тероризма, контрола над въоръжението, мерките за укрепването на доверието и безопасността, икономическите и екологичните въпроси, правата на човека и други. Всички 56 държави от ОССЕ имат равен статут.

Действащ председател на ОССЕ е министърът на външните работи на държавата, заемаща председателския пост. От 1 януари до 31 декември 2004 година функциите на Действащото председателство са изпълняват от Република България с председател Соломон Паси.

През 1999 година в Истанбул се приема Виенският документ от преговорите за укрепването на доверието и сигурността и се одобрява Съглашението за адаптацията на Договора за Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Виенският документ е политическо споразумение и предпазна мярка за изграждане на сигурност и взаимно доверие, относно военните дейности. Целта на споразумението е да изгради взаимно доверие и разбирателство между страните-членки, чрез обмяна на информация и инспекции. Документът осигурява повишаване на прозрачността, сътрудничеството и възстановяване на стабилността по време на международни конфликти. Зоните за прилагане на документа са както териториите на страните-членки, така и прилежащите им морски и въздушни пространства.

Всички военни дейности и конвенционални оръжия налични в зоните за прилагане са предмет на годишен обмен на информация, нотификация и инспекции. Предмет на годишната обмяна на информация са всички сухопътни и военновъздушни военни формирования, комплектоване с личен състав и местоположение на същите, провеждани учения, основни оръжейни системи и екипировка - танкове, хеликоптери, бойни бронирани машини, противотанкови установки, артилерийски системи и др. При провеждане на големи военни учения се обявява характера на учението, броя на участниците и вида на използваното въоръжение. За потвърждаване, че предоставената информация е вярна, се провеждат инспекции между страните-членки. Всяка държава е обект на инспекции три пъти годишно.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка