Държавният резерв, мълчанието на министри, престъпление срещу страната

Pan.bg 07 ное 2011 | 14:19 views (3286) commentaries(2)
img Красен Гоцеделчевски Otbrana 19571@abv.bg
Димо Димитров


За някакви си 80-90 млн. се съсипва градено с дестилетия

Днес министър Аню Ангелов може да е спокоен, защото за първи път няма да се занимаваме с негов гаф, а с този на един негов колега и началник. Днес ще си говорим за държавен резерв и военновременни запаси и всички се досещаме, че министърът на отбраната няма нищо общо с това. Че то отбрана имаме ли, за да са ни нужни военновременни запаси?! Затова Аню не обели нито дума, когато финансовият супермен Симеон Дяков се обяви за закриването на тази държавна агенция. Но нека не бъдем пристрастни, може пък военният министър да се е опитал да отвори уста и да каже нещо в защита на отбраната на страната, но ентусиазмът му със сигурност е бил попарен от твърдото заявление на иначе мекия министър Дянков: „Ако някой министър започне да се оплаква, има и други места за работа”. И понеже Аню е на заветната зряла възраст и няма как да си намери друга работа, той за пореден път изпълни безупречно обичайната си военна хватка – сниши се и си трае. Все едно, че става дума за ликвидиране на краварник в село Големо Бучино, а не на управлението и контрола на военновременните запаси на държавата. Но читателите се досещат, че това негово мълчание е само временно явление, защото все някога ще дойде Видов ден (и дано да дойде преди турците, например). И тогава на военния инистър / и не само той/ ще бъде изправен пред прокурор, където ще му се наложи да говори и надълго и нашироко да обяснява защо е допуснал сриване на отбранителните възможности на страната.
image
Това, защо Аню Ангелов мълчи, го разбираме. Но не разбираме защо мълчи и министърът на икономиката и енергетиката. Не помни ли газовата криза от преди 3-4 години, когато българската икономика и хиляди семействата бяха спасени от замръзване само благодарение на наличието на военновременни запаси от газ и мазут? Мълчи и гледа сеир и самият Бойко Борисов. Мълчи и новоизбраният Главнокомандващ. Затова им напомняме, че отношение към държавния резерв имат следните им подопечни министерства и други държавни структури: Министерство на финансите, Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, Министерство на отбраната, Министерство на земеделието, Министерство на вътрешните работи, Междуведомствен съвет по ВПК и МГ на страната, производители и вносители на материални ресурси, съхранители на държавни резерви и военновременни запаси. Няма нужда да намесваме и Българската армия и нейните мобилизационни планове. И за да има нужната координация между гореизброените и по-лесно да се управляват запасите, законодателят е предвидил съществуването на специална държавна агенция. То не че не може и без нея, както твърди Дянков. Ами че то може даже и без министерство на финансите. Премиерът лично ще разпредели пицата вместо Дянков и понеже всеки министър си има финансова дирекция, ще може да си го изпълнява без проблем. Да, да, ама не. И с военновременните запаси е същото – може, но няма как да стане.
image
А на министър Дянков препоръчваме да прочете собствените си документи, публикувани на страницата на министерството на финансите в интернет. Той самият е одобрил и публикувал доклада на Агенцията към бюджетната прогноза на страната ни за периода 2010-2012 г., където е записано:
„Мисия на Държавна агенция Държавен резерв и военновременни запаси: Провеждане на държавната политика в областта на планирането, създаването,съхраняването, опазването, обновяването, поддържането, освобождаването, ползването, отчитането, финансирането и контролирането на държавните резерви , военновременните запаси и запасите от нефт и нефтопродукти на страната в съответствие с интересите на националната сигурност и обезпеченост по време на бедствия и кризи”.
Пак там е цитирано, че „визията за развитието и приоритети на държавната агенция е продължаването на процесите по натрупване на ДР и ВВЗ за постигане на висока степен на обезпеченост със стратегически стоки и материали при кризисни ситуации, при положение на война, военно или извънредно положение. Повишаване на ефективността на процеса по съхранение, опазване и контрол с цел поддържане на материалите, водени на отчет като ДР и ВВЗ в непрекъсната готовност за ползване”.
Посочени са и съответните приоритети за 2010-2012 г.:
Първи приоритет - донатрупването на хлебна пшеница до 100% обезпеченост на норматива и обновяване на наличните количества с цел поддържане в непрекъсната готовност за ползване в случай на необходимост; Достигане на по-висока степен на обезпеченост на останалите стоки и материали, водени на отчет като ДР и ВВЗ. Очаквани резултати: осъществяване на държавен надзор върху създаването, съхраняването, ползването и възстановяването на задължителни запаси от нефт и нефтопродукти с цел осигуряване на снабдяването с течни горива в случаите на затрудняване на доставките на нефт и нефтопродукти в страната.
Втори приоритет - изпълнението на задълженията, произтичащи от Договора за присъединяване на Република България към ЕС, Приложение VI, т. 8 Енергетика”, Директива на Съвета 2006/67/ЕС, налагаща задължение на държавите-членки да поддържат минимални запаси нефт и/или нефтопродукти и ЗЗЗНН.
Очаквани резултати: създадени, до 2012 г., съгл. § 3 от Заключителните разпоредби на ЗЗЗНН и Договора за присъединяване на Р. България към ЕС, 90-дневни запаси от горива по категории нефтопродукти, съгл. чл. 2 от ЗЗЗНН; изпълнени ангажиментите по Договора за присъединяване на Република България към ЕС, Приложение VI, т. 8 „Енергетика” и Директива на Съвета 2006/67/ЕС; осигурена възможност за бърза и ефективна реакция в случай на намаляване на доставките от нефтопродукти в страната и/или международно решение за отпускане на задължителни запаси за ползване.
И сега същият този Дянков казва, че нямало нужда от такава държавна агенция, т.е. според него няма нужда от повишаване на ефективността на процеса по съхранение, опазване и контрол с цел поддържане на материалите в непрекъсната готовност за ползване. Също според Дянков, тази агенция трябвало да се закрие, защото няма повече нужда от осъществяване на държавен надзор върху създаването, съхраняването, ползването и възстановяването на задължителни запаси от нефт и нефтопродукти с цел осигуряване на снабдяването с течни горива в случаите на затрудняване на доставките на нефт и нефтопродукти в страната. Ами какво стана с изпълнението на задълженията, произтичащи от Договора за присъединяване на Република България към ЕС и Директива 2006/67/ЕС?! Дали ББ знае за какво става въпрос? Дали наистина Върховният главнокомандващ няма нужда от съветник по националната сигурност, за да му отвори очите? Нали виждате как го съветва "пращящия" от военна експертиза военен министър?
Господин mрезидент, господин mремиер и господа министри (без Симеон Дянков и Аню Ангелов)!. Не ставайте съучастници в едно престъпление срещу държавата, каквото е поставянето на риск на нейната мобилизационна готовност и от там - на способността й на отбрана. Не оставяйте на един самовлюбен в себе си финансов министър и един страхлив министър на отбраната да съсипят граденото с десетилетия, за да спестят някакви си 80-90 млн. лева. Много лесно се руши, но после много трудно се възстановява. И вземете прочетете в законите, че подготовката на страната за отбрана не е задължение на Дянков, а на целия Министерски съвет. Което означава, че при бъдещ провал (пази боже), всички вие ще бъдете изправени пред военен трибунал. Вземете и си прочетете задълженията, които са ви вменени с различните закони, и тогава решете дали сами ще се лишите от координация и контрол на държавния резерв и военновременните запаси.
Не ни се иска дори да си мислим, че вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов е прав, когато заяви наскоро, че „едно закриване на Държавния резерв със сигурност ще доведе до замитане на следите на тези, които са крали”. Но дори и това да е причината, по-добре идентифицирайте и накажете крадците, вместо да закривате Агенцията.
И ако всичко казано по-горе не е достатъчно да ви умилостиви, помислете поне за това, че с уволняването на 600 чиновници ще подхраните и без това набъбналата до около 20% безработица в България. Защо ли мълчи и социалният министър?
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  Kiro Kirov Kirivistiyaka 07 ное 2011, 19:53
   
  0
   
  0

  Борисов не мълчи, в предаването Панорама заяви, че ще обсъди въпроса с всички страни и ще се опита да спести поне 50 млн. лв. от резерва, защото там се правят само далавери. Който не го е гледал запис има в сайта на БНТ.

 2. #2
  Kiro Kirov Kirivistiyaka 07 ное 2011, 19:58
   
  0
   
  0

  Иначе и аз съм против, оптимизация и спиране на далаверите да, но закриване на държавния резерв не! Далеч повече пари ще се спестят, ако се приберат конгингентите (за които отиват същите пари), както и ако се спрат течовете, безобразията и безумното ранно пенсиониране в МВР.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка