Warning: getimagesize(://<img src="http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/33973/AZ.jpg" alt="image" border="0" />): failed to open stream: Няма такъв файл или директория in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Почит пред паметта на загиналите български воини на Архангелова задушница

Pan.bg 05 ное 2011 | 06:19 views (2121) commentaries(0)
image" alt="img" /> MO

Панихида по повод Архангелова (мъжка) задушница ще се проведе днес, 5 ноември, в 11.00 ч. във Военния мавзолей-костница на Софийските централни гробища. На този ден се отдава признателност и се почита паметта на загиналите български военнослужещи във войните, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време.

На ритуала в София ще присъстват министърът на отбраната Аню Ангелов, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, представители на ръководството на Министерството на отбраната, висши офицери, военнослужещи от Столичния гарнизон, членове на военнопатриотичните съюзи. Панихидата ще бъде отслужена от Знеполския епископ Йоан и Стобийския епископ Наум.

По-късно същия ден, в 13.30 ч., в реставрирания храм “Свети Архангели” при Военна академия “Г. С. Раковски” ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите във войните и починалите през годините български офицери, възпитаници на военните на Негово Величество училища, организирана от Съюза на възпитаниците на Военните на Негово Величество училища, Школата за запасни офицери и Родолюбивото войнство и гражданство.

На Архангелова задушница ще бъдат отслужени панихиди в памет на загиналите български воини и в гарнизоните Варна, Пловдив, Плевен, Шумен , Асеновград, в град Добрич, както и в селата Росеново, Смолница и Ловчанци. В ритуалите почит ще отдадат военнослужещи от Българската армия.

Панихидата във Варна ще започне в 11.00 ч. пред „Паметника на загиналите офицери, подофицери и войници във войните 1912-1918 г.” в района на Старите гробища на града. В ритуала ще участват представителният духов оркестър и почетен караул от ВМС. След края на ритуала военнослужещи от военноморска база Варна ще поднесат цветя на надгробния паметник на капитан първи ранг Димитър Добрев, командвал отряда торпедоносци, атакували и торпилирали турския крайцер „Хамидие” на 7 срещу 8 ноември 1912 г.

В 13.30 ч. на Интернационалното военно гробище-музей в гр. Добрич ще бъде отслужена панихида и ще бъдат поднесени венци и цветя на признателност в памет на загиналите по бранните полета български войни.
След края на ритуала, в който участват офицери и почетен караул от ВМС, военните моряци ще отдадат почит и пред надгробните паметници на загинали в боевете от Добричката епопея през 1916 г. офицери, подофицери и войници в селата Росеново, Смолница и Ловчанци.

Панихидата в Пловдив ще започне в 11.00 ч. в Централния гробищен парк. В нея ще участват военнослужещи от военно формирование 46 690 – Пловдив от състава на Сухопътните войски.

Панихидата в Плевен ще започне в 11. 30 ч. пред параклиса – мавзолей „Св. Георги Победоносец” на площад „Възраждане”. В нея ще участват военнослужещи от военно формирование 22 160 и представителният духов оркестър на Сухопътните войски.

Панихидата в Шумен ще започне в 10.00 ч. в Храм „Свети Три Светители”. Ще бъдат поднесени венци пред „Паметника на загиналите във войните шуменци” на площад „Кристал”. В ритуалите ще участват военнослужещи от гарнизона.

Панихидата в Асеновград ще започне в 11. 30 ч. пред Паметника на загиналите във войните 1912-1913г. в района на военно формирование 24 490.

Ритуалът в памет на загиналите български воини се провежда от 1924 г. Прекъснат е през 1946 г. През 1992 г., Министерството на отбраната и Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите възстановяват ритуала.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка