До края на годината е шансът за по-ранно пенсиониране на военнослужещите

Pan.bg 03 ное 2011 | 16:18 views (3776) commentaries(0)
img otbrana.com

Шансът за тези военнослужещи, които искат да се пенсионират по сега действащия режим е по-малко от два месеца. От 1 януари следващата година, за да придобият това право ще им трябват 27 години, а не 25 години и 4 месеца. Това е една от промените в Кодекса за социално осигуряване, която се очаква да подкрепи парламентът с гласуването на Закона за бюджета за ДОО за 2012 г. До 31 декември 2011 г. военнослужещият придобиват право на пенсия при освобождаване от служба независимо от възрастта им, ако има 25 години общ осигурителен стаж, от които две трети действително изслужени като военнослужещ по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

Проектът на Закона за бюджета на ДОО вече е в Народното събрание. Тези поправки са в преходните и заключителни разпоредби. Новите изисквания ще се отнасят също и за държавните служители по Закона за Министерството на вътрешните работи и по Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, държавните служители по чл. 11 от Закона за пощенските услуги, държавните служители, осъществяващи дейността по охрана на съдебната власт по чл. 391 от Закона за съдебната власт, следователите и младши следователите, държавните служители от Държавна агенция "Национална сигурност" и служителите в Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" на Министерството на вътрешните работи, изпълняващи някои от дейностите по чл. 52г, ал. 2, т. 8 и 9 от Закона за Министерството на вътрешните работи.

Със същия проект на Закон за бюджета на ДОО се предлагат от правителството промени в Закона за отбраната и Въоръжените сили, които се отнасят до пределната възраст за военна служба.

За войниците и матросите тя остава 45 години. за сержантите (старшините), офицерските кандидати и младшите офицери се увеличава от 50 на 52 години; за офицерите със звание "майор" ("капитан III ранг") – от 51 на 54 години; за офицерите със звание "подполковник" ("капитан II ранг") – от 52 на 54 години; за офицерите със звание "полковник" ("капитан I ранг") - от 55 на 56 години; за офицерите със звание "бригаден генерал" ("комодор") – от 57 на 58 години и за офицерите със звание "генерал" ("адмирал") – 60 на 62 години. Няма промяна в пределната възраст за военна служба за офицерите със звание "генерал-майор" ("контраадмирал") - 58 години и за офицерите със звание "генерал-лейтенант" ("вицеадмирал") - 59 години.

Промени се предлагат и в Закона за ДАНС. Чрез тях се намаляват заплатите на служителите в агенцията.

Това става чрез въвеждане на по-ниски коефициенти, с които се умножава определяната всяка година от Закона за държавния бюджет база за размера на най-ниската заплата. За държавните служители агенти коефицентът пада от 3,4 на 2,1 а за сътрудници – от 2,2 на 1,4. за лицата по трудово правоотношение с висше образование – от 2,6 на 1,6, а за тези със средно образование – от от 1,5 на 1,1. Не е само това за ДАНС. Текстът в закона „При прекратяване на служебното правоотношение на държавните служители в Държавна агенция "Национална сигурност" се изплаща еднократно парично обезщетение в размер на толкова брутни месечни възнаграждения, колкото прослужени години имат, но не повече от 20.” придобива следния вид „При прекратяване на служебното правоотношение на държавните служители в Държавна агенция "Национална сигурност" се изплаща еднократно парично обезщетение в размер на 75 на сто от брутното месечно възнаграждение за всяка прослужена годин, но не повече от 15 брутни месечни възнаграждения.”

Какво става с държавните служители?

Към техния закон също има предложение за промяна. Ако държавният служител, който е с придобито право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, бъде освободен той ще има право на на обезщетение в размер 50 на сто от месечната му брутна заплата, определена към момента на прекратяване на служебното правоотношение, за всяка прослужена година като държавен служител, но не повече от 10 месечни брутни заплати. Веднага обаче следва разпоредбата „Обезщетението не се дължи, когато държавният служител е получил обезщетение поради придобиване право на пенсия на основание на специален закон.”
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка