Аню Ангелов: Няма да има намаляване на обезщетенията

Pan.bg 02 ное 2011 | 14:25 views (2944) commentaries(2)
img МО

Министърът на отбраната Аню Ангелов: Няма да има намаляване на обезщетенията за военнослужещите от системата на Министерството на отбраната, Националната разузнавателна служба и Националната служба за охрана

Министърът на отбраната Аню Ангелов заяви пред журналисти след заседанието на Министерски съвет днес, 2 ноември, че след дълги преговори с Министерството на финансите няма да има намаляване на обезщетенията при пенсиониране от 20 на 15 заплати за военнослужещите от системата на Министерството на отбраната, Националната разузнавателна служба и Националната служба за охрана.

Той аргументира решението, като посочи, че търсената и очакваната от Министерството на финансите икономия не би се реализирала, тъй като намаляването на броя на заплатите при пенсиониране щеше да доведе до вълна от рапорти за напускане до края на тази година от военнослужещите, които имат право да се пенсионират, и изплащането на обезщетения щеше да натовари бюджета догодина и да надхвърли многократно очакваната икономия. „Щеше да се получи обратен ефект – вместо икономия – допълнително натоварване и на държавния бюджет, и на пенсионната система”, посочи министър Ангелов. Той уточни, че около 2500 души са щели да напуснат системата до края на годината и че средно те получават по 20 000 лв. обезщетение. Такава вълна от напускащи би застрашила изпълнение на дейности като операцията по охрана на въздушното пространство Air policing или дежурство за други операции от летателни състави, тъй като голяма част от пилотите имат стаж и биха предпочели да се освободят при по-добри условия. Затова министър Ангелов посочи, че запазването на броя на заплатите е важно за мотивацията в системата на отбраната, и припомни, че военнослужещите са лишени от редица права – нямат право на никаква друга дейност, на членство в синдикати и политически партии и са на разположение за служба 24 часа в денонощието.

Министър Ангелов информира, че остава увеличаването на стажа от 25 на 27 години, което намалява натиска върху пенсионната система. „Ще има натиск, но управляем” – заяви той. Той допълни, че със Закона за държавното обществено осигуряване ще се вдигне пределната възраст за някои звания със съответно две или три години, с цел също да се намали натискът върху пенсионната система.

Министър Ангелов посочи също така, че с цел икономии са приети предложенията на Министерството на финансите да се намалят обезщетенията за държавните служители от всички ведомства, както и че хората, които вече са получили обезщетения при пенсиониране по специален закон (като ЗОВСРБ или Закона за МВР) няма да имат право на повторно обезщетение при пенсиониране по реда на Закона за държавния служител. Той уточни, че от близо 44 000 души във въоръжените сили около 9000 са цивилните.

Предложените промени в пределната възраст са както следва:

- За сержантите (старшините), офицерските кандидати и младшите офицери от 50 на 52 години;
- За офицерите със звание "майор" ("капитан III ранг") от 51 години на 54 години;
- За офицерите със звание "подполковник" ("капитан II ранг") от 52 години на 54 години;
За офицерите със звание "полковник" ("капитан I ранг") от 55 години на 56 години;
- За офицерите със звание "бригаден генерал" ("комодор") от 57 години на 58 години;
За офицерите със звание "генерал" ("адмирал") от 60 години на 62 години.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  kiril tomov 02 ное 2011, 18:16
   
  0
   
  0

  ot koga vliza v sila 27 godini staj

 2. #2
  ВМС 03 ное 2011, 21:28
   
  0
   
  0

  От 01.01.2012 г.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка