Дянков вече скрои “преврата” срещу новия президент

Pan.bg 31 окт 2011 | 17:27 views (3387) commentaries(0)
img http://argumenti-bg.com

Росен Плевнелиев трябва да се справи с финансист №1. В противен случай заради безпаричието във войската и разузнаването рискува да остане "генерал без армия"

Най-добре е новоизбраният президент да влезе колкото се може по-бързо в ролята си на върховен главнокомандващ. Това ще рече да се справи с финансовия министър Симеон Дянков и да не застава на невъзможни позиции. Ако Росен Плевнелиев тихомълком се съгласява с безпрецедентната атака срещу структурите и хората на националната сигурност, която прозира от съставения от финансовия министър бюджет за следващата година, ще има доста главоболия. Хубавото е, че той разполага с време да използва авторитета си пред Бойко Борисов (за какъвто премиерът не отрича), за да не остане “генерал без армия”, когато влезе на “Дондуков” 2. Това е далеч по-важно от заемането на невъзможни позиции, както се случи вечерта след края на изборите. Спечелилият доверието на народа за президент обеща до 2013 година закон за специалните служби, т.е. за Националната разузнавателна служба (НРС) и Националната служба за охрана (НСО). Точно това се казва невъзможна позиция. Поне по сегашната ни Конституция държавният глава няма законодателна инициатива.

Новият стопанин на “Дондуков” 2 би трябвало бързо да прозре, че най-лесният начин да унищожиш една служба, е да я оставиш без пари. Не задължително да е изведнъж. Може и малко по-малко. Например с близо 5 милиона лева за последните три години, което си е една четвърт. Случаят е с НРС. За следващата година Симеон Дянков й е предвидил 16,120 милиона лева разходи, което си е 3 милиона по-малко от тазгодишния бюджет.

Така се решават у нас нещата, г-н Плевнелиев. Депутати и всички други политици, включително кандидати за президенти, експерти – партийно обвързани и независими, може да си водят колкото си искат дискусии за ролята и мястото на разузнаването. Да внасят закони и да привеждат аргументи за тяхната необходимост. Финансовият министър обаче винаги има последен думата. И тя е решаваща. Едва ли имат значение рисковете и заплахите за страната ни. Подходът при съставянето на проекта на бюджета за следващата година показва най-малкото подценяване на ролята на разузнаването за политиката на България.

Давайки 15 процента по-малко на НРС, министърът на финансите априори, обезценява поне с толкова бъдещите външно-политически решения на властта у нас. И предвещава сериозни съкращения на българските разузнавачи. Ако това е вярно, е притеснително. Тревогата трябва да бъде най-вече за Росен Плевнелиев. Новоизбраният президент би трябвало да заеме категорична позиция и по този въпрос. Симеон Дянков и правителството не трябва да правят подобни крачки без разговор с него.

Тревогата за Росен Плевнелиев би трябвало да бъде още по-голяма. Факт е, че с проекта на бюджета за 2012-а се провежда непозната досега атака срещу институциите от националната сигурност, отбраната и въоръжените сили. Парите за МВР са с 15 милиона по-малко, за МО – с 10 милиона, за ДАНС – също с 10 милиона, за НСО – с 300 хиляди. Сигурно са необходими икономии, като имаме предвид, че държавата не може да си събере вземанията. Или не е в състояние да раздвижи достатъчно икономиката. В условия на криза това се приема от трезвомислещите българи. Какво обаче биха си помислили, като разберат че финансовото министерство си е вдигнало бюджета с 10,4 милиона. Каквито и да са обясненията, липсва справедливост…

Вярно е, че справедливостта почти губи почва у нас. Няма обаче и логика. Тероризмът, трафикът на хора и наркотици, контрабандата, вълненията на верска и етническа основа, радикалният национализъм съвсем не са за подценяване. Арабската пролет в Северна Африка и Близкия изток – също. Показаният от финансовото министерство проект за бюджет обаче е на съвсем друго мнение. Дано не е така! Кой ли велик разузнавач е казал на Симеон Дянков, че през следващата година всички лоши неща в света ще заобиколят България?

Интересно, какво ще каже Росен Пленлевиев на първата си среща с генералитета. Няма пари за реформата в армията, за ново въоръжение и техника, за модернизация на старото, за заплати на военните, за обезщетения… Каква е ползата тогава, че държавният глава е излъчен и подкрепен от политическата сила, която владее изпълнителната власт?
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка