Държавата продаде блокиращата си квота в "Арсенал"

Pan.bg 27 окт 2011 | 09:15 views (2037) commentaries(0)
img capital.bg
Приватизационната история на прехода е изпълнена с компании, които заради проточилото се през няколко правителства раздържавяване са изгубили голяма част от конкурентността и стойността си. Типичен пример може и да е "Булгартабак", но ако има сектор, където това е масово явление, то той е военно-промишленият комплекс.

Комбинацията от загубата на пазари, безразборна либерализация, преминаване към натовско въоръжение и липса на визия докара много от заводите до ръба на фалита. Такива са ВМЗ-Сопот и част от ремонтните заводи на "Терем", но по неясни причини най-сложен се оказа проблемът в най-големия оръжеен завод "Арсенал"-Казанлък, известен с производството си на автомати "Калашников".

Мажоритарният дял от 51% беше продаден на работническо-мениджърското дружество "Арсенал 2000", оглавявано от сегашния му директор Николай Ибушев през далечната 1999 г. за 2.1 млн. щатски долара. След увеличение на капитала държавата остана с 35.78% и всяка поредна година мажоритарният собственик предлагаше да изкупи остатъчния дял. За сравнение един от най-добре развиващите се конкурентни заводи - "Аркус"-Лясковец, беше приватизиран напълно.


От 1999 г. досега обаче държавата намираше "стратегически" причини да не се раздели с дела в "Арсенал". Последното правителство обаче реши да обяви конкурс за остатъчния дял. "Само едно правителство намери смелостта да вземе едно логично решение - да раздържави остатъчния дял на "Арсенал", коментира сделката за "Капитал" Николай Ибушев.

Интерес към дела проявиха трима участници. Това са "Арсенал 2000" и две оръжейни търговски фирми - пловдивската "НВС Комерс" и софийската "Сейдж консултанс". "НВС Комерс" обаче не е подала в срок документите за достъп до класифицирана информация, а "Сейдж консултанс" се е отказала от участие в последния момент, съобщиха от Агенцията за приватизация.

Така на финалната права собственикът на "Арсенал" остава да се състезава сам със себе си и предлага да плати 15.1 млн. лв. Договорът трябва да бъде сключен до един месец, като до 20 дни "Арсенал 2000" трябва да представи декларация за произхода на средствата. След като процедурата приключи мажоритарния акционер вече ще държи над 99% от капитала на "Арсенал"

Фактът, че предложената цена е доста над тази, на която се сключва приватизационната сделка през 1999 г., е показателен. От една страна изглежда бизнесът на компанията се е развил добре (тя традиционно не предава отчети в Търговския регистър) - само тази сделка оценява завода на минимум 45 млн. лв., като обикновено цената за миноритарен дял, недаващ контрол е значително под тази, която може да се постигне за цялото дружество. От друга страна, това че "Арсенал 2000" е бил склонен да плати такава сума при липсата на конкуренция, говори че вероятно това е била минималната цена, на която правителството е било склонно да се раздели с дела си. Официално нямаше долен праг, но обикновено държавата си запазва възможността да не продаде, ако не е доволна от предложената цена.

Директорът на завода Николай Ибушев обясни, че ще финансират покупката чрез банков кредит, тъй като в момента не разполагат със сумата в брой. По думите му в момента за групата работят 6000 души, от тази година компанията произвежда три нови продукта. Той съобщи, че "Арсенал" се развива много добре, но отказа да коментира пазарите и приходите от дейността на завода през тази година "заради това, че имаме силна и добре четяща конкуренция".

Сега можем само да си пожелаем и толкова успешна приватизация на изцяло държавното ВМЗ, макар да не се надяваме особено. И там финансовите данни тънат в мистерия, но от това, което се знае ще е успех, ако се намери и някой склонен просто да го вземе срещу ангажимент да покрие натрупаните му задължения.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка