Военните, които трябваше да бъдат уволнени през 2014, ще бъдат премахнати до 2012 г.!

Pan.bg 26 окт 2011 | 16:36 views (2739) commentaries(2)
img Предстоят големи съкращения в армията заради намаления бюджет


Предстои доста солидна редукция в Българската армия през 2012 г., предупреди военният министър Аню Ангелов пред журналисти в Министерски съвет.
Около 20-25% от военните, които трябваше да бъдат съкратени до края на 2014 г., ще загубят работата си към 1 юли 2012 г.

Тази редукция дава възможност за маневриране и към 1 юли 2012 г. ще има нова структура в редица поделения от армията, обясни Ангелов, цитиран от БТА.

С 10 милиона лева по-малко за отбрана са предвидени за 2012 г. в бюджета.
По-сериозно влияние има не намаляването на бюджета с 10 млн., а че през 2012 г. няма да бъдат дадени заложените в Бялата книга 1,5 процента от БВП за отбрана или 200 милиона лева допълнително.
Ангелов обясни, че на заседание на Съвета по отбрана ще бъде разгледана методика за допълнително материално стимулиране през ноември за Българската армия.
Размерът ще е в зависимост от това какви икономии са направени от фонд "Работна заплата" в министерството през 2011 г. Бонусите ще бъдат изплатени още през ноември.
Министърът каза, че две години и половина в МО не са се изплащали бонуси.
Политиките и целите, идеите и принципите, заложени в стратегическите документи, остават същите, но ще се наложи промяна в плановете за тяхното изпълнение, категоричен бе министърът.
Ще бъде подготвен инвестиционният проект за купуване на многоцелеви изтребители, който вероятно ще бъде представен в началото на следващата година. При липса на капитал за 2012 г., когато трябва да стартира цялата процедура, нямам право да откривам такава процедура, каза Ангелов, цитиран от "Дневник".
Попитан дали е съгласен с концепцията да се намаляват парите и разузнавателните служби на държавата, министърът заяви, че разузнаването е скъпа дейност и ако съответната разузнавателна служба няма капиталови разходи, то всяко намаление практически означава съкращаване на личен състав.
Преди дни финансовият министър Симеон Дянков обяви, че процентно най-голямо намаление в проектобюджета ще има за разузнаването - 20%.
До края на годината Ангелов ще представи на Министерския съвет предложение какво да бъде по-нататъшното участие на въоръжените сили в Афганистан.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  Мелон 26 окт 2011, 18:01
   
  0
   
  0

  Нали уж парламентът гласува тези 1.5 % от БВП за отбрана. Значи когато става въпрос за съкращения във войската всичко е наред, цари съгласие сред тези порове в парламента и правителството. Когото обаче трябва да се изпълни гласуваната финансова рамка, а именно тези 1.5 % - нищо не се получава, въпреки, че е ГЛАСУВАНО В ПАРЛАМЕНТА и новата структура на армията е направена точно въз основа на тази рамка. Това идва да покаже какви големи МАГАРЕТА и ПРОФАНИ управляват тази нещастна страна.

 2. #2
  войник 27 окт 2011, 19:25
   
  0
   
  0

  Премахнати! Абе министър да не е Сталин!?Много сходни думи ползва!Избийте ги всичките!Да видим тогава какво ще ви пречи!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка