Warning: getimagesize(://<img src="http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/33973/GR.JPG" alt="image" border="0" />): failed to open stream: Няма такъв файл или директория in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

В столицата вандали оскверниха и ограбиха гроба на герой от Балканската война

Pan.bg 26 окт 2011 | 12:39 views (2687) commentaries(0)
image" alt="img" /> В столицата вандали оскверниха и ограбиха гроба на герой от Балканската война

Спирдон Спирдонов (otbrana1957@abv.bg)

Разрушен и ограбен е гробът на герой от Балканската война. Това се случава в столицата на България. За някои това е невероятно посягане на историческата ни памет. За други – поредната вандалщина в Централните софийски гробища.

Посегнаха на капитан I ранг Георги Купов. На 7 ноември 2007 г. по инициатива на Клуба на морските офицери от запаса и резерва в София, изразена от адмирал о.р. Иван Добрев, подкрепена от Военноморските сили, се предприеха действия за увековечаване паметта на капитан I ранг Георги Купов. Надгробният паметник-барелеф се проектира и изгради с помощта на дарители от градовете Русе и Бургас - "Параходство българско речно плаване - АД" с изпълнител директор господин Драгомир Кочанов и корабна компания “Rubi Ships” с изпълнителен директор господин Роберт Радославов, дарили средства, и на фирма "Стоун комерс -ООД с управител господин Кольо Петров - дарил средства, която реализира проекта и изработи паметника.

Четири години след това барелефът го няма, гробът е разбит! СОСЗР изразява своето възмущение. Само това обаче едва ли е достатъчно. Компетентните органи трябва да си свършат работата.

***

Капитан І ранг Георги Петров Купов (1884-1959)

Георги Купов учи и завършва в периода 1898-1905 Морски Кадетски корпус в Санкт Петербург, а след това специализира Минен офицерски клас в Кронщат.

Участник във войните за национално обединение. В първата Балканска война е най-младият командир на кораб. В качеството си на командир на миноносеца “Дръзки” участва в легендарната атака срещу крайцера “Хамидие” в нощта на 7 срещу 8 ноември 1912 г.

В периода 1919 -33 на два пъти е преподавател в Морско училище, като преподава астрономия и сферична тригонометрия. Изявява се и като публицист. По-късно става един от дейците за изграждане на Българското речно корабоплаване.

Умира през 1959 година в гр. София.

На снимката: Оскверненият и ограбен гроб на героя.

Снимка Димитър Бебенов
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка