Сайт ще събира имената и информацията за загиналите българи през войните

Pan.bg 22 окт 2011 | 22:08 views (2524) commentaries(0)
img 22 октомври 2011 | Агенция "Фокус"
Начало / Армия

София. Специален сайт с рубрика „Памет за падналите воини” ще събере имената на загиналите българи през войните, които води България в новата си история. Сайтът е дело на Военноисторическата комисия със съдействието на Иво Антонов, държавен експерт в Министерство на отбраната, който отговаря за българските военни паметници и гробища. Това каза в интервю за Агенция “Фокус” полк. Станчо Станчев, председател на Военноисторическата комисия.
„Имаме около 5500 души, от Балканските и от Първата световна война, чиито имена са качени в сайта – с мястото, където е загинал, мястото, където е погребан. Данните взимаме от историята на полковете и ги сверяваме с това, което е заложено в Централния военен архив. В Централния военен архив има фонд, в който са изписани имената абсолютно на всички, от всички полкове на загиналите български офицери, подофицери и войници с мястото, където е загинал, и мястото, където е погребан, заповедта, в която е описано погребението на този човек”, каза полк. Станчев.
Целта е - максимално искаме да улесним тези, които имат желание и намерение да издирят своите корени и имат загинали близки. Да бъдат улеснени, евентуално, ако имат и намерение, да посетят мястото – където да потърсят своите предци – каза полк. Станчев.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка