Военноисторическият музей отбелязва 60 години от създаването на първата българска рота в НАТО с фотоизложба

Pan.bg 22 окт 2011 | 21:39 views (2761) commentaries(0)
img 22 октомври 2011 | Агенция "Фокус"
Начало / Армия

София. Националният военноисторически музей отбелязва 60 години от създаването на първата българска рота в НАТО с фотоизложба, посветена на РОТА 4093, съобщиха за Агенция “Фокус” от НВИМ. Това не е първата изложба на музея, посветена на Българската национална доброволческа рота 4093. Първата изложба „Пътят на България към НАТО” е от 2002 г. В постоянната експозиция на музея има кът, посветен на темата, благодарение на някои от участниците в ротата – старши сержант Михо Михов и лейтенант Сава Севов. Те идват в България през 2002 г. и донасят много вещи, документация и фотоси, свързани с живота на ротата. Тази изложба отново припомня темата за първата българска рота в евроатлантическите структури, защото се навършват 60 години от нейното основаване, съобщиха от военноисторическия музей. Идеята за създаването на тази рота е на Американските въоръжени сили в Европа. Такива доброволчески роти се създават и от поляци, руснаци, както и на представители на прибалтийските републики.
Генерална заповед № 53 от 20 октомври 1951 г., издадена от Главната квартира на военното командване на Американските въоръжени сили, е документът, с който ротата се основава и така тя е включена в структурите на Северноатлантическия пакт. Сред инициаторите от българска страна е д-р Г. М. Димитров – председателят на Българския национален комитет – най-голямата и авторитетна емигрантска организация тогава.
Така започва създаването на ротата. Първоначално тя се е намирала в гарнизоните Цайлсхайм. След двегодишно пребиваване там през октомври 1953 г. ротата е преместена в Гермерсхайм, където охранява големи оръжейни депа и други важни военни обекти. Съставът й е от 200 войници. Функциите на ротата са преди всичко охранителни. Тя охранява периметър от 60 км около Гермерсхайм. Там е казармата на ротата. Снимките надникват в живота и бита на войниците.
Командири на ротата последователно са: лейтенант Стефан Бойдев, след това е капитан Борислав Байчев и от 1957 година е капитан Димитър Кръстев. Интересното е, че лейтенант Стефан Бойдев е син на известния българските генерал-майор Васил Бойдев, командващ Въздушните войски в годините 1936 - 1941 г.

Посетителите на фотоизложбата могат да намерят една много интересна негова мисъл. Той казва – „Дисциплината е солта на войската, а войската е продукт на народа. Българският офицер, продължавайки службата си от войската в родината в емиграция, има всички възможности да служи на българските интереси стига само да застане на народни позиции”. Ротата е разформирана през юни 1964 г. във връзка с намаляване на въоръжените сили, засягащо националните роти. Със своята 14-годишна служба ротата допринася много за укрепването на структурите на НАТО в Европа.
Красимира ГЕОРГИЕВА

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка