НАТО се оттегля от Либия на 31 октомври

Pan.bg 22 окт 2011 | 21:16 views (1546) commentaries(0)
img EkipNews.bg

Днес, 22 Октомври 2011
Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен обяви, че на 31 октомври Алиансът прекратява операцията в Либия. Съветът на НАТО единодушно прие предложението за край на операцията, представено по-рано от главнокомандващия обединените въоръжени сили на Алианса в Европа - американският адмирал Джеймс Ставридис.

Андерс Фог Расмусен, генерален секретар на НАТО : "Обединихме се около мнението, че операциите на Алианса са близо до своя край и взехме предварително решение за прекратяване на операцията "Обединен защитник" на 31 октомври".


Расмусен отбеляза, че до 31 октомври НАТО ще следи ситуацията в Либия, като си запазва правото за реагиране при необходимост, най-вече при заплаха за населението. НАТО ще вземе официално решение за прекратяване на мисията в началото на следващата седмица, което ще бъде обявено след консултации с ООН и либийския Преходен национален съвет.

Междувременно Русия внесе в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция за отмяна на забранената за полети зона в Либия. Въвеждането й бе решено на 17 март с резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която даде зелена светлина на операцията на НАТО за защита на гражданското население.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка