Прикритие на държавната граница

Pan.bg 03 окт 2011 | 17:02 views (3145) commentaries(0)
img Прикритие на държавната граница

Цончо Драгански, Българска армия

В Карлово приключи тридневното командно-щабно учение „Стряма 2011” на тема „Участие на механизирана бригада в операция по прикритие на държавната граница”. В него участват щабът и част от щабните формирования на 61-ва Стрямска механизирана бригада, както и привлечени СИМИК модул, модул за психооперации и разузнавателен елемент. Провеждащ учението е командирът на Сухопътни войски генерал-майор Стефан Василев, ръководител на учението е заместник-командирът на Сухопътни войски бригаден генерал Нейко Ненов, директор на учението е полковник Гошо Мерджанов – заместник-началник щаб на Сухопътните войски.
„Стряма 2011” е по сценарий за участие на формирования от състава на Сухопътните войски във възможни операции на Въоръжените сили на Република България. Основните цели на учението са оценка на подготовката на щаба на бригадата при организиране и водене на операциите и усъвършенстване на оперативните способности на щаба на бригадата по планиране и управление на подчинените формирования при прикритие на държавната граница в съответствие със стандартите на силите на НАТО.

На „Стряма 2011” вече бяха преминати две от планираните фази. През първата в пункта за постоянна дислокация бе проведена индивидуална и колективна подготовка по направления, както и предварителна подготовка за операцията. През втората фаза бяха планирани действията в отговор на криза. Тя бе насочена към изготвянето на оперативни и поддържащи планове, като целта бе да се осигури интеграцията на кризисните процедури на НАТО и прилагането на съвместен паралелен процес на оперативно планиране на тактическо ниво. За днес, през третата и последна фаза, са включени въпроси по управление на действията на бригадата при операция по прикритие на държавната граница.
Всъщност командно-щабното учение се явява като втори етап от сертификацията на щаба на 61-ва бригада и част от щабните подразделения. През първия бяха проверени документите по стандартни оперативни процедури и инструкции, а през втория – проверка на възможностите на бригадата в хода на учението.
image
По време на сертификацията отделни групи проверяват по оценъчни листи областите политика, операции, логистика, администрация и комуникационно-информационни системи.
Ръководител на групата по сертификацията е бригаден генерал Марин Начев –директор на дирекция „Операции и подготовка” в Щаба на отбраната. Мониторинг от щаба на НАТО в Мадрид осъществяват полковник Джани Селито от Италия и подполковник Цветан Каменов от България, които са старшият сертифициращ орган.
Днес се очаква оценката за боеготовността и връчването на сертификата, че бригадата може да бъде използвана от НАТО, като щаб на бригада и съединение с ниска степен на готовност. Националното сертифициране се потвърждава от щаба на НАТО в Мадрид.

-----------------

Мнения

Командирът на 61-ва бригада бригаден генерал Красимир Кънев:
„Подготовката ни е дългосрочен процес. Проведохме серия от щабни тренировки по усвояване на стандартните оперативни процедури и инструкции. Подготовка извършиха щабните подразделения, активирани за участие в сертификацията, Развърнати бяха командните пунктове на бригадата”.


Ръководителят на учението бригаден генерал Нейко Ненов – заместник-командир на Сухопътните войски:
„Доволен съм от действията на щаба и на подразделенията. Учението върви съгласно плана, задачите в отделните фази на учението се изпълняват. Вижда се, че хората имат добра целенасочена предварителна подготовка и реагират адекватно на обстановките. На фона на това учение се оценява и боеготовността на щаба на бригадата, дали той умее да планира бойните действия”.


Ръководителят на групата по сертификацията бригаден генерал Марин Начев –директор на дирекция „Операции и подготовка” в Щаба на отбраната:

„Отчитам, че бригадата е извършила огромна дейност по отношение на стандартните оперативни процедури и инструкции, по подготовката на лагерния район, По всичко личи, че бригадата се представя много добре. Ние оценяваме действията на бригадата, на командира и на щаба на бригадата. Виждам, че има една сериозна рутинност в щаба. Хората са подготвени, действат правилно по създадените обстановки. Смятам, че те се справят със задълженията си”.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка