Инженерна рота с оценка „боеготова”

Pan.bg 03 окт 2011 | 16:59 views (7825) commentaries(0)
img Цончо Драгански, Българска армия

Изграждане на защитни съоръжения на външния параметър на оперативна база, разширяване на път за автомобили, оборудване на пунктове за проверка на личен състав и на опасни предмети. Това бяха основните задачи на взвода на старши лейтенант Стоян Атанасов по време на сертификацията на инженерната рота за вертикални конструкции от 91-ви батальон на 55-и полк, командвана от старши лейтенант Калоян Рашков.
Взводът с командир старши лейтенант Милен Крумов трябваше да освети автопарка и КПП на оперативната база и медицинския пункт, да изготви дървени и метални елементи за устройване на две наблюдателни вишки. И след това да изгради самите вишки.
Развръщане на пункт за водоснабдяване, преценяване дали водата може да се пречисти с наличната станция, добиване на питейна вода и взимане на проби през определен период. Такива пък бяха дейностите на взвода на старши лейтенант Тодор Данев.
Освен трите инженерни взвода задачи изпълняваха също щабният взвод с командир старши лейтенант Венцислав Петров, взводът за логистично осигуряване на старши лейтенант Венелин Иванов и механизираният взвод, начело с капитан Николай Щурков.


image

Воини от Тактическия оперативен център с началник капитан Соня Петрова събираха и анализираха информацията, изпращаха я до старшия щаб, а оттам получаваха информация, която предаваха на командира на ротата. И след вземането на решение го свеждаха до взводовете. Следяха също тактическата обстановка в зоната на операцията, възникналите инциденти, местоположението на подразделенията и задачите, които те изпълняваха.
Първата обстановка, създадена от ръководителя на учението подполковник Йордан Йорданов – командир на 91-ви инженерен батальон, бе нападение с минохвъргачки. По-късно имаше заплаха от земен противник, даден бе сигнал за химическа опасност…Отделенията и разчетите, разположени в местност над Асеновград, действаха адекватно и след това продължаваха своята специфична работа.
По време на подготовката ни – предварителна и непосредствена, сглобявахме отделенията, а след това и взводовете. На учението бяха изпълнявани задачи в състава на ротата, уточни нейният командир старши лейтенант Калоян Рашков. Той е завършил НВУ „Васил Левски” през април 2008 г., специалност „Инженерни войски”. Започнал е службата си като командир на взвод. От тази година е заместник-командир на ротата и изпълнява длъжността командир на рота. Баща му, подполковникът от резерва Пенчо Рашков, също е бил офицер от инженерни войски.
Моята оценка е, че хората са с опит, батальонът е с традиции и е работено много. Задачите се изпълняваха без никакви затруднения, което показва добра предварителна подготовка. Това се отнася и за документацията, воините я бяха изготвили и я познаваха. Наблюдателите от щаба на НАТО в Мадрид също заявиха, че формированието може да изпълнява задачите си, заяви полковник Светослав Халваджиев – началник сектор „Подготовка и сертификации на декларирани формирования” в Командването на Сухопътните войски (КСВ).

image

Председател на комисията по сертификацията бе полковник Петър Боиклиев – заместник-началник на отдел „Бойна подготовка” в КСВ. Действията на ротата наблюдаваха също полковник Иван Сяров – началник на сектор „Подготовка на инженерните подразделения” в КСВ, командирът на 55-и инженерен полк полковник Иван Стоянов и наблюдателите от щаба на НАТО в Мадрид подполковник Атила Чурго от Унгария и майор Майкъл Бианковски от САЩ.

---------------------

Оценка

Полковник Петър Боиклиев – заместник-началник на отдел „Бойна подготовка” в Командването на Сухопътни войски, председател на комисията по сертификацията:
“Оценката на инженерната рота за вертикални конструкции се извърши в съответствие с националния план за сертифициране на подразделенията, декларирани за участие в пълния спектър от операции на НАТО. Всеки три години декларираните подразделения подлежат на сертифициране. В процеса на сертифициране участваха и наблюдатели от щаба на НАТО в Мадрид.
Сертификацията се извърши в две фази – по документи и практическа дейност под формата на тактико-специално учение, на което бяха демонстрирани способностите на ротата за изпълнение на специфичните й задачи. Формированието бе подготвило необходимите документи съгласно изискванията на НАТО за сертифициране на декларираните формирования. То напълно покри в отделните области изискванията и критериите, посочени в методиката за оценка на декларирани подразделения – КРЕВАЛ и показа, че е боеготово.”
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка