ДАНС спря конкурса за продавач на армейското оръжие

Pan.bg 03 окт 2011 | 16:43 views (2453) commentaries(0)
img Pan.bg продължава да публикува анализи от други медии за състоянието на БА и МО.
Запазваме си правото да не даваме коментар за тях.


Диян Моркин, СЕГА

ДАНС спря конкурса за избор на фирма, която да разпродава излишното оръжие на Българската армия, научи "Сега". Тъй като тази дейност е свързана с националната сигурност на страната, се изисква фирмите, участнички в конкурса, да получат сертификат от ДАНС, че са надеждни. Такива документи фирмите са получили обаче от служба "Военна полиция", която няма подобни правомощия. Направлението на ВКР в агенцията по национална сигурност е предупредило, че резултатите от конкурса няма да бъдат признати без тяхното разрешение.


От МО обявиха преди два месеца, че смятат да подпишат рамково споразумение за четири години с фирма, която да приема, организира и продава всичкото оръжие, боеприпаси и военна техника, което е излишно на армията. Очаква се за тези четири години през фирмата да се завъртят над 200 млн. лв. Срещу това посредничество търговецът ще получава процент от продаденото. Документи за участие в конкурса бяха подадени от шест фирми.

В момента с тази дейност се занимава фирма "Снабдяване и търговия - МО" ЕООД, която е изцяло собственост на министерството. Тя беше създадена преди години, за да договаря без конкурси продажба на оръжие на частни фирми. От години в оръжейните среди се твърди, че това е най-доходоносният бизнес, тъй като армията продава на много ниски цени оръжието и добрият търговец може да стигне разлика в цената над 10 пъти. При добър мениджмънт министерството на отбраната може да си докарва над 50 млн. лв. годишно. В момента "Снабдяване и търговия" работи също на комисионна, която е 3% от стойността на сделката.

В обявата за специална обществена поръчка е записано, че когато едно нещо се продаде, парите за него трябва да бъдат преведени в МО до 10 дни. За сметка на това търговецът ще чака 90 дни да си получи комисионната от военното ведомство.

Запознати твърдят, че ръководството на министерството обмисля да пусне нов конкурс, в който да бъдат поканени само държавни фирми. Това означава, че в него ще участват "Снабдяване и търговия-МО" ЕООД и другата фирма на армията ТЕРЕМ.

ПАЗАР

Ремонтът и модернизацията на бойните ни хеликоптери МИ-24 е под въпрос, тъй като "Снабдяване и търговия-МО" ЕООД за втори път през тази година не успя да продаде 6 броя хеликоптери Ми-24. Именно парите от тях щяха да отидат за възстановяване на другите шест машини. До края на годината за продажба ще бъдат предложени още близо 100 танка Т-72, реактивни системи за залпов огън - около 80 бр., бойни бронирани машини - около 120 бр., няколко хиляди картечници, автомати, снаряди.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка