Продължава постъпването на експонати за Музея на бойната слава в Ямбол

Pan.bg 03 окт 2011 | 16:41 views (2909) commentaries(0)
img Продължава постъпването на експонати за Музея на бойната слава в Ямбол, съобщиха от пресцентъра на общината. На територията на бившите пионерски казарми вече се намират ценни образци на различен тип стрелково оръжие. Сред последно доставените за нуждите на музея са уникално 85 мм немско зенитно оръдие, каквито има само две в страната, 82 мм минохвъргачка, както и 82 мм безоткатно оръдие Б-10. За нуждите на музея са осигурени още 130 мм ракетна установка Р – 2,85 мм противотанково оръдие ЗИС – С – 53 и други.
Паралелно с доставянето на различни оръжия, върви и реставрирането на уникалните образци от немска бронетанкова техника, които ще бъдат сред акцентите в Музея на бойната слава. С напълно реставриран външен вид са станалите популярни като танкове „Майбах” експонати. Ямбол е сред привилегированите градове по света да имат един от малкото останали танкове от този тип. Възстановените машини ще бъдат транспортирани на територията на музея в близките дни.
Музеят на бойната слава се изгражда на територия от 8961 квадратни метра с прилежащи постройки – част от бившите пионерски казарми. Кампанията по събиране и реставриране на експонати продължава. За попълване колекцията на музея се разчита и на граждани, бивши военнослужещи, колекционери. Могат да бъдат дарявани всякакъв вид оръжие и военно оборудване, както и снимков материал. Структурата на музея предвижда той да обхване периодите от създаването на българската държава до наши дни, като отделните акценти ще се попълват в зависимост от постъпленията на експонатите.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка