Пари за армията или предизборен рекет ?

Pan.bg 03 окт 2011 | 16:05 views (2727) commentaries(0)
img Pan.bg продължава да публикува анализи от други медии за състоянието на БА и МО.
Запазваме си правото да не даваме коментар за тях.


Манол Тенчев Otbrana.com

Преди броени дни военният министър Аню Ангелов изненадващо обяви, че са предвидени бонуси за определени служители на МО и военнослужещи от Българската армия. Имало икономии във фонд "Работна заплата". И как няма да има, като той лично и абсолютно неправомерно уволни стотици служители от МО и структурите на пряко подчинение. Прекъсна професионалното развитие на десетки доказани експерти и се опита да прекърши съдбите им. Предизвика десетки дела срещу МО, включително в Страсбург. Нещо, което никой от предшествениците му не си е позволявал. Като компенсация всички военни пенсионери със статут "приятели на министъра" безпроблемно бяха назначени в подчинената му администрация. Но да спрем дотук с кадровата политика на Аню - бумеранговата му игра рано или късно ще приключи безславно.

По-важното е, че никой не обяснява по какви критерии ще се раздават въпросните бонуси. Засега се знае само, че "няма да бъдат еднакви за всички" и нямало да се раздават в края на годината, а веднага след президентските и местните избори. Това май понамирисва на предизборен рекет и обещания при евентуално щастливо стечение на обстоятелствата. "Ще стимулираме онези, които работят", заяви Ангелов. Разгеле! Най-после ще разберем кои са мързеливците в министерството, които не се кланят на една партия. Вероятно те ще са останалите без бонуси.
Според министъра обаче отсега е ясно кои няма да получат въпросните бонуси. Това са "допусналите произшествия, включително авиационни". Ясно е, че такива в министерството няма. Там освен някой да се подхлъзне по стълбите между етажите или да го свие лумбагото, друго по-сериозно произшествие едва ли би могло да възникне.
Впрочем, къде са парите от собствени приходи? Нали щеше да има прозрачност? През 2010 г. МО е преотстъпило безвъзмездно 31 имота на общини и държавни ведомства. Познайте на кои общини? Естествено на ръководените от ГЕРБ. Наскоро само от три имота в Шумен БА загуби около 15 милиона лева... Но така е, когато министърът е изправен пред дилемата "Пари или предизборни подаръци?". Впрочем Ангелов страстно критикуваше предшественика си Николай Цонев, че МО се занимавало с "откровено брокерска дейност". Запознати твърдят, че при него тази дейност е нараснала в пъти. Така че очакваме бонусите да са сериозни!
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка