Warning: getimagesize(://<img src="http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/33973/SIM1.JPG" alt="image" border="0" />): failed to open stream: Няма такъв файл или директория in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Подписаха Декларация за изпълнение на Плана за интеграция на Въоръжените сили на България в НАТО

Pan.bg 28 сеп 2011 | 08:42 views (2266) commentaries(0)
image" alt="img" /> Ген. Симеонов и адмирал Локлиър подписаха Декларация за изпълнение на Плана за интеграция на Въоръжените сили на България в НАТО

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов и командващият Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол адмирал Самюъл Локлиър ІІІ подписаха днес, 27 септември, Декларация за изпълнение на Плана за интеграция на Въоръжените сили на Република България в НАТО.

„Декларацията, която подписахме днес, е потвърждение, че България е изпълнила своите интеграционни цели. Въоръжените сили на Република България преминаха през период на широкообхватни трансформации. Приведохме нашите нормативни документи и процедури в съответствие с тези на НАТО”, каза началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов в словото си. Той подчерта, че опитът, който е придобила Българската армия, ще бъде изключително полезен за бъдещите съвместни дейности и сътрудничество.

„Декларираните от България сили за участие в операции на НАТО преминаха през интензивна подготовка за постигане на оперативна съвместимост със силите на Алианса. Тяхната сертификация потвърди готовността им да участват в мисии и операции под ръководството на НАТО. През последните няколко години Българската армия успя да създаде един задоволителен ресурс от оценители, които да са в състояние да извършват сертификация, както по националните стандарти, така и по стандартите на НАТО. Техният опит е от огромно значение за усъвършенстване подготовката на декларираните от България сили и за успеха на нашите усилия да я направим по-ефективна и по-ефикасна. Със същите тези подразделения, като част от „единния комплект” Въоръжени или, България участва успешно в операции на НАТО, ЕС и ООН”, каза още генерал Симеонов.

От своя страна командващият Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол адмирал Самюъл Локлиър ІІІ каза: „Вие демонстрирахте необходимите оперативни способности, нужни за включване в Структурата на силите на НАТО и Интегрираната система за противовъздушна отбрана. За нас е чест да подпишем "Декларация за интеграция на българските Въоръжени сили в НАТО", подчерта адмирал Локлиър. „Ние сме уверени, че сертифицирането на декларираните формирования от състава на българските Въоръжени сили и включването им в комплекта от сили на НАТО ще увеличи оперативните способности на Алианса и значително ще допринесе за сигурността в регионален и глобален аспект”, изтъкна адмирал Локлиър.

По-рано днес министърът на отбраната Аню Ангелов се срещна с командващия Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол адмирал Самюъл Локлиър ІІІ. Министър Ангелов изтъкна, че постигането на интеграция и оперативна съвместимост на Въоръжените сили на Република България в НАТО е резултат от дългогодишното ни добро взаимодействие. Той запозна госта с приетите от Народното събрание нова Национална отбранителна стратегия на страната, Бяла книга за отбраната, както и разработения на тяхна основа План за развитие на Въоръжените сили. Адмирал Самюъл Локлиър ІІІ изрази благодарност към страната за участието на български военнослужещи в ISAF в Афганистан, за изпращането на фрегатата „Дръзки” в подкрепа на ембаргото, наложено на Либия, за провеждането на ежегодното учение „Бриз”, което подобри оперативната съвместимост между военноморските формирования в Черно море на страните-членки на НАТО.

Командващият Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол адмирал Самюъл Локлиър ІІІ бе посрещнат по-рано вчера с военен церемониал пред Паметника на Незнайния воин.

РЕЧ НА НАЧАЛНИКА НА ОТБРАНАТА ГЕНЕРАЛ СИМЕОН СИМЕОНОВ
За мен е огромно удоволствие да ви приветствам на тази церемония, с която отбелязваме успеха на нашите общи усилия и постижения в процеса на интеграция на Въоръжените сили на Р България в структурите на НАТО.
Република България се присъедини към Организацията на Северноатлантическия договор през 2004 г. В историческа перспектива 7 години не са дълъг период. Независимо от това те бяха белязани от усилена и интензивна работа.
Въоръжените сили на Р България преминаха през период на широкообхватни трансформации. Приведохме нашите нормативни документи и процедури в съответствие с тези на НАТО. Искам да подчертая, че проведеният през 2010 г. Преглед на структурата на Въоръжените сили бе извършен съгласно новите процедури на НАТО за отбранително планиране. Няколко важни основополагащи документа бяха разработени в рамките на прегледа и одобрени от българския парламент и правителство, сред които: Бяла книга за отбраната и Въоръжените сили на Република България, План за развитие на ВС на Р България, Стратегия за национална сигурност, Национална отбранителна стратегия и Дългосрочен инвестиционен план-програма на МО до 2020 год.
Декларираните от България сили за участие в операции на НАТО преминаха през интензивна подготовка за постигане на оперативна съвместимост със силите на Алианса. Тяхната сертификация потвърди готовността им да участват в мисии и операции под ръководството на НАТО. През последните няколко години Българската армия успя да създаде един задоволителен ресурс от оценители, които да са в състояние да извършват сертификация, както по националните стандарти, така и по стандартите на НАТО. Техният опит е от огромно значение за усъвършенстване подготовката на декларираните от България сили и за успеха на нашите усилия да я направим по-ефективна и по-ефикасна. Със същите тези подразделения, като част от „единния комплект” Въоръжение сили, България участва успешно в операции на НАТО, ЕС и ООН.
Като член на Алианса, България продължава да изпълнява своето съюзно задължение по поддържане нивото на подготовка и бойна готовност на подразделенията, декларирани за ротациите на Силите за отговор на НАТО.
Значителен брой български офицери получиха назначения на различни нива в Командната структура на НАТО. Българските военнослужещи осъзнаха отговорността на членството ни в Алианса. Това те научиха от личния си опит и справянето с многобройните и различни по характер предизвикателства, пред които се наложи да се изправят като езиковото обучение, реформите в армията, новите процедури на НАТО и т.н.
Модернизацията на Българската армия също се превърна в изискване, нетърпящо отлагане в контекста на процеса на интеграция. Планът за развитие на ВС на Р България ни помогна да определим своите приоритети с цел постигане на необходимите отбранителни способности.
Всички тези дейности, заедно с практическото ни участие в ръководени от НАТО операции, допринесе за повишаване на оперативната съвместимост на нашите въоръжени сили с тези на Алианса. Като цяло, значително се подобри и оперативната съвместимост на системите за управление и контрол и на логистиката в БА.
Тези наши успехи, тези постижения, които изредих пред вас, не биха били възможни без помощта, която ни оказваше и ни оказва Съвместното командване на силите на НАТО (JFC) в Неапол.
През целия период на изпълнение на годишните работни програми за интеграция можехме да разчитаме на постоянната подкрепа на JFC Неапол, както и на тяхната помощ да се справим с всички изникващи пред нас предизвикателства. В допълнение, дейностите от процеса на интеграция през изминалите няколко години доведоха до установяването на механизми за улеснено и безпроблемно взаимодействие и сътрудничество между щабовете в БА и съответните командвания на НАТО.
Опитът, който придоби Българската армия, ще бъде изключително полезен за нашите бъдещи съвместни дейности и сътрудничество, които ще продължат без необходимостта от специална програма за поддръжка от страна на НАТО. Склонен съм да вярвам, че оттук нататък нашата съвместна работа ще бъде част от рутинния работен процес. Като пълноправен член на НАТО, Република България ще продължи да дава своя принос за укрепване на сигурността и стабилността на Евро-Атлантическата общност.
Днес, можем с гордост да заявим, че Българската армия е изпълнила задачите от Плана за интеграция. С успешното изпълнение на дейностите по интеграцията България успя да покрие критериите за приключване на Програмата за интеграция. С финализирането на този етап, обаче, няма да приключи по-нататъшното участие на Българската армия в интеграционните процеси. Нашето разбиране е, че това е един непрекъснат процес и мога да Ви уверя, г-н адмирал, че ще продължим сътрудничеството и взаимодействието със СКС на НАТО в Неапол, а така също и с новите страни-членки на Алианса. За нас ще бъде чест да споделим с тях своя опит, да предоставим експертиза при необходимост и да подпомогнем тяхната интеграция в структурите на НАТО.
В тази връзка, искам да споделя с вас, че тази церемония има символично значение. Тя отбелязва успеха на нашите общи усилия и постижения в сферата на интеграцията. Декларацията, която подписахме днес е потвърждение, че България е изпълнила своите интеграционни цели.
Възползвам се от възможността да отправя благодарност към всички българи и към всички колеги от НАТО, които дадоха своя принос за интеграцията на България. Бих желал, също така, да отправя лична благодарност към командващия СКС на НАТО в Неапол за конкретната помощ и съдействие, които командването ни оказва още от присъединяването на страната ни към НАТО.

Реч на командващия Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол адмирал Самюъл Локлиър ІІІ

Уважаеми колеги и скъпи гости, удоволствие е за мен да присъствам на тази церемония. Събрали сме се тук, за да отдадем заслуженото на българските Въоръжени сили и техните постижения по пътя им за присъединяване към НАТО и приключване на Програмата за интеграция.
От 2004 г. насам, Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол работи с вас, за да се гарантира успеха на програмата. Днес отбелязваме деня, от който всеотдайната помощ и подкрепа от страна на НАТО за подготовката на вашите Декларирани сили и изпълнение на Целите на силите няма да са до такава степен необходими за Вас. Вие демонстрирахте необходимите оперативни способности, нужни за включване в Структурата на силите на НАТО и Интегрираната система за противовъздушна отбрана. За нас е чест да подпишем "Декларация за интеграция на българските Въоръжени сили в НАТО."
Вашето постижение идва в подходящ момент. Тъй като светът става все по-сложен и взаимозависим, водещата роля на НАТО в световните отношения ще става все по-важна.
Чрез политически диалог и участие в регионални инициативи правителството на България вече показа силната си ангажираност към бъдещето на НАТО. Декларираните формирования от Въоръжените сили на Р България, преминали успешно процеса на сертификация в съответствие с изискванията на Алианса, вече демонстрират висока степен на професионализъм и умения в операциите и ученията на НАТО.

-Български контингенти дават своя принос в операцията на НАТО в Афганистан.

-Вашето ежегодно учение БРИЗ подобри оперативната съвместимост между военноморските формирования в Черно море на страните-членки на НАТО и ви подготви за реални операции.

-Изпращането на една фрегата в подкрепа на ембаргото, наложено на Либия с мандата на Организацията на обединените нации, непосредствено допринесе за успеха на НАТО в операцията „Обединен защитник” (Unified Protector).

-От стратегическа гледна точка, решението ви да поемете пътя към пълноправното членство в НАТО оказа положително влияние върху разширяването на НАТО в Източна Европа.

Алиансът е много доволен от напредъка на вашите Въоръжени сили в процеса на интеграцията. Тяхната способност да работят в съвременната среда за сигурност е впечатляващо постижение. Ние сме уверени, че сертифицирането на декларираните формирования от състава на българските Въоръжени сили и включването им в комплекта от сили на НАТО ще увеличи оперативни способности на Алианса и значително ще допринесе за сигурността в регионален и глобален аспект. Способността ви да постигате целите си, както го показвате досега, е достойна за похвала. Ние с нетърпение очакваме да работим с вас и в бъдеще, в стремежа ви да изградите желаните от Вас способности, заложени в Целите на силите. Ще продължим да Ви подкрепяме при формирането и подготовката на нови декларирани сили за участие в операции на НАТО.
Бих искал да завърша своето изказване, като потвърдя отново ангажимента на Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол към България, тъй като ние сме готови да работим рамо до рамо в по-нататъшните усилия на вашата нация. Благодаря на всички вас за предоставената възможност да споделя с вас този изключително важен момент. Истинска привилегия е да бъда тук днес и благодаря още веднъж за поканата да говоря на тази церемония! Поздравления!
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка