Войската изпреварва държавата по киберзащитата

Pan.bg 26 сеп 2011 | 09:00 views (3912) commentaries(0)
img www.bgarmy.eu
Бригаден генерал Христо Тихинов: Войската изпреварва държавата по киберзащитата
Предстои разширение на системата “ТЕТРА”


Бригаден генерал Христо Тихинов е директор на Дирекция “Комуникационни и информационни системи” в Министерството на отбраната. Наближаващият празник на свързочни войски – 25 септември, определя и посоката на разговора с него.


- Г-н генерал, как бихте характеризирали годината, която свързочни войски прибавят към богатата си история?
- Моето виждане, а смятам, че това е виждане и на ръководството на Министерството на отбраната е, че тази година беше доста напрегната за свързочниците. Първо, финансовите средства, които са отделени за комуникационните и информационни системи (КИС), са недостатъчно. Част от договорите, които трябваше да бъдат сключени за набавяне на комуникационно-информационни средства и системи, все още не са факт. Но има достатъчно време до края на годината и болшинството от тях могат да бъдат подписани.
Годината беше напрегната и защото комуникационните и информационни (КИ) специалисти от Българската армия участваха в много учения, както съвместно с натовски държави, така и наши, национални. А всяко едно учение, независимо дали е на Сухопътни войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, не може да мине без участието на КИ специалисти в тези видове въоръжени сили.
Важното е, че годината беше не само напрегната, но и успешна. Защото нито едно такова учение не е провалено и във всяко едно от тях КИ специалисти са се проявявали като добри организатори, отлично технически подготвени и са изпълнявали на 100 процента поставените им задачи.

- Имало ли е срив във военните комуникации през последната година?
- Не само през тази, но и през последните години не е имало срив в КИС на БА. Не помня от доста години да е имало момент, когато да се каже, че ръководството на БА и на МО не може да управлява своите войски и сили. Не е допускано такова нещо. Е, имало е частични пропадания, но това е напълно нормално. А и в такъв момент стационарната система и по-точно “Странджа – 2” може веднага да реагира и да се изберат обходни направления за свръзка.

- Внесе ли напрежение в работата на свързочниците разделянето на КИС на стационарна и мобилна част и като цяло – стартирането на промените от 1 юли?
- От финансова гледна точка още не можем да усетим как се отразява това разделяне, защото до края на годината работим по стария метод, който беше до 1 юли. Единственото е, че изчезна Щабът по осигуряването и поддръжката и програмата на Свързочната бригада премина към Стационарната КИС. Догодина ще се разбере, че всеки командир ще трябва да си прави сметката и да гледа да оползотвори по най-правилния начин финансовите средства, отпуснати по неговата програма.
В организационен план смятам, че разделянето на стационарна и мобилна КИС е правилно. Стационарната КИС е подчинена на министъра на отбраната и е на стратегическо ниво. Тя се занимава със стратегическите комуникации, с интеграцията на КИС на БА с КИС на останалите министерства и ведомства.
Мобилната КИС остава на оперативно ниво, подчинена на Съвместното командване на силите (СКС). Командващият СКС има възможност при всяко положение, при всяка обстановка да използва тази КИС без да иска разрешението на началника на отбраната и министъра на отбраната.
Крайъгълният камък на взаимодействието между стационарната и мобилната КИС е Дирекция “КИС”. Всички заявки, които при необходимост се подават от СКС, минават през дирекцията и се спусната като задачи за изпълнение на Стационарната КИС. Затова можем твърдо да кажем, че КИС на БА си остава единна, а не, както смятат някои – че е разделена.

- Наложиха ли се съкращения на личен състав в поделенията?
- Благодарение на разбирането на ръководството на МО и на Щаба на отбраната КИ специалисти като бройка бяха запазени, защото, особено в Стационарната КИС, те са на критичния минимум. По-нататъшно намаляване би значело съкращаване на поделения, а това би нарушило системата за управление на БА.
В мобилната КИС има такива резерви. Но това ще стане едва когато успеем да я модернизираме. Може би досега по-голямо внимание беше обърнато на развитието на Стационарната КИС и повечето финансови средства бяха насочени там. Мобилната КИС изостана и сега целта е тя да навакса загубеното и да достигне нивото на Стационарната КИС.

- Кои са най-актуалните проекти за КИС сега и в близко бъдеще?
- В момента имаме някои проекти, които още не са довършени. Единият е прословутият “Странджа – 2”. Ще направя всичко възможно, за да може това, което е закупено досега - апаратурата, оборудването, да бъде монтирано до средата на следващата година и да бъде пусната като система. Все още във фирмата изпълнител има авансово предоставени финансови средства. Те ще бъдат изразходени. Смятам, че ще имаме и подкрепата на ръководството на МО да осигури още малко средства, за да проработи тази система и да добие завършен вид.
Предстои ни приемане в близките 1-2 месеца на разширението на системата за мобилни комуникации на БА “ТЕТРА”. Тя е изградена и в момента се изготвя заповед на министъра на отбраната за комисия за нейното приемане.

- Досегашният опит от “ТЕТРА”, от “Странджа” и другите големи проекти какво показва – те оправдават ли съществуването си и парите, вложени в тях? Добри системи ли са?
- Твърдо да. Дори когато подготвяхме Бялата книга за отбраната и изобщо – промените в армията, направихме една сметка. Излиза, че това, което осигуряваме ние, ако го ползваме от външни оператори, би струвало около два и половина – три пъти по-скъпо, като се включат всички финансови средства за издръжка, за заплати и т. н. Затова казвам – твърдо да!

- Нивото на военните комуникации сравнимо ли е с това на цивилните?
- Като говорим за Стационарната КИС, такова сравнение може да се направи. Напълно са сравними с телекомуникационните оператори извън МО. Докато в мобилната КИС, споменах, че изоставаме.

- В инвестиционния план на МО до 2020 г. свръзките са застъпени в няколко от основните проекти. Как предстои да работите по тях?
- МО разбира много добре каква роля играят КИС и КИ войски в осигуряването на КИ поддръжка на БА. Затова и една голяма част от инвестиционните проекти до 2020 г. са свързани именно с развитието на КИ системи.
Първият е изграждане на батальонна бойна група в състава на механизирана бригада. Една част от нея е придобиване на тактическа КИС на батальонната бойна група. Когато говорим за модернизация на фрегатите, не можем да не кажем, че модернизираме и тяхното КИ оборудване. Един от проектите е за модернизация на навигационните системи на корабите от ВМС.
Друг е за придобиването на модул за КИ поддръжка на контингент. Ще се постараем и нашите контингенти да имат такъв модул, а не, както е в момента – да се търсят помещения, в които да се разполагат КИ имущества, допълнително да се слага климатични системи. Това ще е един компактен модул. Той ще се доставя на необходимото място и ще осигурява комуникациите, както с националното командване, така и в района на операцията.
Има и проект за придобиване на наземен терминал по програмата на НАТО за съюзно земно наблюдение, което също е свързано с КИС. За проекта за развитие на технически системи за водене на стратегическо разузнаване е ясно, че без КИС изобщо не може се случи. Доизграждането на силите за специални операции включва и частта за изграждане на КИС на тези сили.
Има и два проекта, които са само наши, комуникационни. Единият е за кибернетична защита, а другият - за развитие на Автоматизираната информационна система (АИС) на МО, оперативните и тактическите щабове. Както се вижда, почти във всеки един от тези 13 проекта е засегната и нашата КИ област.

- По време на форум преди няколко месеца предложихте на национално ниво да се изгради център за киберзащита. Възможно ли е това да се осъществи скоро?
- Това наистина е възможно и в тази насока работим съвместно с дирекция „Сигурност на информацията”. В България този въпрос все още не е решен. Няма на държавно ниво орган, който да се занимава с киберзащитата.
Затова по инициатива на МО е стартирало изграждането на работна група, която да развие този въпрос и да бъде създаден такъв орган. Освен това и НАТО отделя много голямо внимание на киберзащитата, след кибератаките, нанесени на някои държави, институции и фирми. На доста висши форуми на алианса киберзащитата се посочва като цел номер едно. Поради това вкарахме този проект в инвестицонния план.
Ще направим всичко възможно той да стартира, вече имаме такава готовност. Поставили сме на Института по отбрана задача да работи по проект за кибернетична защита на БА.
А на държавно ниво – това е въпрос на бъдещето. И може би ще стане така, че БА ще изпревари в това отношение държавата. Но това го изискват и съюзниците ни от НАТО.

- Какво ще пожелаете на свързочниците за празника?
- В личен план – на тях и на техните семейства искам да пожелая преди всичко здраве и късмет. Както и досега да продължат да бъдат професионалисти в своята област и то такива, че частните IT-фирми да завиждат на нашите специалисти и да продължават да ги търсят, но (през смях - б. а.) не и да ни ги отнемат!
Искам и да кажа на свързочниците, че ние никога не трябва да посрамваме нашите предци, които с живота и здравето си са допринесли за развитието на БА и на КИ войски на България.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка