Операция „Алтея” се доказа като фактор за стабилността в Босна и Херцеговина

Pan.bg 25 сеп 2011 | 08:55 views (2487) commentaries(0)
img Прецентър МО

Неформалната среща на министрите на отбраната на държавите-членки на ЕС във Вроцлав, Полша започна вчера, 22 септември, с работна вечеря, на която командващите на военните операции на ЕС обсъдиха с министрите на отбраната операция „Алтея” и нейната роля за сигурността в Западните Балкани.
По време на работната вечеря министър Ангелов отбеляза, че операция „Алтея” се е доказала като фактор за стабилността в Босна и Херцеговина. „Ето защо считам, че е необходимо да се постигне консенсус за продължаване на операцията в нейната изпълнителна фаза, но съпроводена с ревизия на изпълняваните задачи, с намаляване на личния състав, дислоциран в Босна и Херцеговина и с осигуряване на възможност за бързо развръщане на допълнителни сили при необходимост", каза министър Ангелов.
Другите теми, които се дискутираха, бяха участието на ЕС в изграждането на новата либийска държава, военноморската операция „Аталанта” в Африканския рог и Мисията за подготовка на сомалийските сили за сигурност.
По време на втората работна сесия днес, 23 септември, министрите на отбраната разгледаха възможностите за по-нататъшно развиване на съвместните отбранителни способности на Съюза. Те акцентираха върху капацитета за гражданско-военно планиране и управление на мисии и операции в рамките на ОПСО и върху повишаването на ролята на Бойните групи на ЕС.

В рамките на дискусията за гражданско-военното планиране министър Ангелов подчерта, че основният фокус трябва да бъде идентифицирането на необходимите финансови и ресурсни аспекти при изграждането на необходимите способности. „По-нататъшната дискусия за изграждане на постоянна структура на ЕС за планиране и провеждане на операции следва да се фокусира върху анализа на необходимите за това допълнителни ресурси, като се сравни ефективността на подобно решение с по-добро взаимодействие и по ефикасни процедури за работа на вече съществуващите възможности за планиране на операции на стратегическо ниво, като се използват потенциалите на Европейската служба за външно действие, най-вече в лицето на дирекцията за управление на кризи и планиране, на Звеното за планиране и провеждане на цивилни мисии, на Военния секретариат на ЕС, както и споразумението „Берлин плюс” между НАТО и ЕС”, отбеляза министър Ангелов.
По време на разговорите за Бойните групи на ЕС министър Ангелов подчерта, че ние подкрепяме предложенията на Полша, насочени преди всичко към създаване на цивилна експертиза, за планиране и провеждане на хуманитарни операции, актуализиране на възможни техни задачи и постигане на по-голяма използваемост. „Възможни аспекти за бъдещото развитие на Бойните групи на ЕС трябва да се търсят в интеграцията на гражданско-военната експертиза, споделянето на стратегически ресурси (като стратегически транспорт, сателитни комуникации и др.) и синергия със Силите за отговор на НАТО”, допълни министър Ангелов.
По време на третата работна сесия, проведена по-късно днес, министрите на отбраната дискутираха и сътрудничеството на Европейския съюз с международни организации (НАТО и ООН).
Неформалната среща на министрите на отбраната на държавите-членки на ЕС в Полша е част от подготовката на заседанието на Съвета „Външни работи” с участието на министрите на отбраната, който ще се проведе на 30 ноември 2011 г.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка