Warning: getimagesize(://<img src="http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/33973/%D1%D5%C0.JPG" alt="image" border="0" />): failed to open stream: Няма такъв файл или директория in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Ген. Василев, командир на Сухопътни войски: Имаме близо 830 вакантни места

Pan.bg 21 сеп 2011 | 07:51 views (2343) commentaries(0)
image" alt="img" /> В-к "Труд", Евгени Генов

- Има ли вакантни места за войници, г-н генерал?
- Сега в Сухопътните войски имаме близо 1500 свободни длъжности. От тях 830 са за войници.

- Ще има ли конкурси за набиране на нови бойци?

- Скоро не. В Сухопътните войски основно през 2012 г. ще се закриват и разместват бойни поделения. След това ще е ясно колко свободни места остават. Първо ще ги попълним с хора от съкратените поделения, така е справедливо. До края на месеца излиза регистърът за вакантните длъжности за офицери, сержанти и войници. През март догодина ще има още един. Всеки от армията може да кандидатства. Като теглим чертата в края на 2012 г. и видим какво е останало незаето, през 2013 г. може да обявим конкурси за набиране на войници.

- Какво ще стане с батальона във Враца? Градът се прослави с първите протести на жени на военни заради съкращенията.
- Гарнизонът във Враца се закрива към 1 юли 2012 г. Според Бялата книга за отбраната Сухопътните войски вместо 4 ще имат 2 бригади. Те обаче ще увеличат числеността си - бригадата в Стара Загора с около 1500 души, а тази в Карлово - с около 1200 души. Техните гарнизони са основно в Ямбол, Хасково, Казанлък и Карлово. Няма проблем съкратените военнослужещи, ако искат, да бъдат преназначени там.

- Има ли вече желаещи от Враца да се местят?
- Има кандидати, но не е масово, както ми се иска. Надяваме се, че догодина, когато наближат основните размествания, ще има повече желаещи.

- А има ли рапорти на войници за уволнение от армията?

- Средно на месец подават рапорти около 25-30 военнослужещи, не са само войници.

- Какви са причините?

- Предимно икономически и финансови съображения. Някои си намират работа с по-добро заплащане навън, на други пък им предстои пенсиониране.

- За кои войнишки специалности има най-малко кандидати?
- За шофьори категория “С” и по-висока, а също така и за механик-водачи на тежки машини. Това са атрактивни специалности, които намират добра реализация навън. Знаете, че шофьорите на автобуси и особено на тирове изкарват добри пари, докато при нас заплащането е унифицирано.

- Какъв е процентът на жените в пехотата?

- При нас няма деление на мъже и на жени. Всички длъжности са и за мъже, и за жени. В момента дамите в Сухопътни войски са 14%. От тях 2% са офицери,13% - сержанти и 85% - войници.
Най-много от тях служат като радиотелефонисти, радиорелейчици и програмисти. Но имаме и жени шофьори, автоматчици, картечари, мерачи на РПГ (ръчен противотанков гранатомет - б. р.), командири на отделения, разчети и взводове. Дори в бригада “Специални сили” имаме жена заместник-командир на рота. Въобще дамите с нищо не отстъпват на мъжката част във войската.

- Колко на година струва на държавата издръжката на един боец?
- Средно един войник струва на държавата около 11 000 лв. на година. От тях около 8000 лв. са за заплати. Останалите 3000 лв. са за текуща издръжка и бойна подготовка. Честно казано, желанието ми е тези 3000 лв. да са 5000 лв., но много добре разбирам какви са финансовите възможности на държавата в момента. В криза сме и не мога да искам повече. Но съм оптимист, че ще дойдат и по-добри времена да харчим повече средства за бойна подготовка на войниците.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка