Япония ще предостави на Украйна техника за разминиране

Pan.bg 10 юли 2024 | 09:41 views (361) commentaries(0)
img
pan.bg

Япония ще предостави на Украйна четири противоминни машини.

Японските власти ще предоставят на Украйна партида оборудване за разминиране. Това се съобщава на сайта на японското министерство на външните работи. https://www.mofa.go.jp/press/release/pressite_000001_00415.html

„Правителството на Япония ще предостави на Държавната служба за извънредни ситуации [SES] на Украйна четири големи машини за разминиране чрез Японската агенция за международно сътрудничество. Разминирането и обезвреждането на неексплодирали боеприпаси са не само важни за гарантиране на безопасността на жителите, но също така са част от усилията за реконструкция на инфраструктурата“, се отбелязва в съобщението на отдела.

Очаква се доставката да бъде извършена преди края на тази година. Освен това, японската страна ще проведе курс за обучение по разминиране на служители на Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна.

Япония и Украйна подписаха 10-годишно двустранно споразумение за сигурност през юни. Освен това, през 2024 г. Киев ще получи 4,5 млрд. долара от Токио. В съответствие с японското законодателство и действащата конституция Япония ще може да доставя на украинската страна само несмъртоносни технологии и оборудване.

По-рано Токио е оказвал помощ на Киев в областта на разминирането. По този начин Япония прехвърли на Украйна четири установки ALIS, които позволяват откриването на мини с голяма точност, както и 50 металдетектора.

Източник: gazeta.ru / ТАСС Снимка: Reuters

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка