Rheinmetall с исторически договор за 155 mm снаряди за 8,5 млрд. евро за Германия и Украйна

Pan.bg 20 юни 2024 | 20:35 views (386) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на rheinmetall.com

Базираната в Дюселдорф технологична група Rheinmetall получи рамков договор от Bundeswehr-а за доставка на 155-милиметрови артилерийски боеприпаси на обща стойност до 8,5 млрд. евро.

Договорът бе подписан на 20 юни 2024 г. от Annette Lehnigk-Emden, президент на Федералната служба за оборудване, информационни технологии и поддръжка в експлоатация на Бундесвера (BAAINBw), и представители на Rheinmetall в Кобленц в централата на службата. Съществуващият рамков договор е значително разширен. Основната цел е да попълни запасите, притежавани от Bundeswehr-а и неговите съюзници, както и да окаже подкрепа на Украйна в нейната отбранителна кампания. Доставките трябва да започнат в началото на 2025 г.

Основен купувач ще бъде Федерална република Германия, която ще осигури част от доставките за Украйна. Освен това в поръчката участват и страните- партньори Холандия, Естония и Дания. Ще се използва капацитета на новата фабрика, изграждаща се в Унтерлуес (Долна Саксония) в Германия по време на началната фаза.

Договорът включва доставката на снаряди с калибър 155 mm в различни версии с обща стойност на поръчката от около 880 млн. евро. Доставките също са планирани да започнат през 2025 г. През следващите години се очаква да се реализират и различнициизаложени в договора.

Армин Папергер, председател на Изпълнителния съвет на Rheinmetall AG, заяви: „Радваме се за най-голямата поръчка в новата история на нашата компания. Този рамков договор с голям обем подчертава водещата роля на Rheinmetall като доставчик на боеприпаси в Германия и нашата позиция на най-големия световен производител на артилерийски боеприпаси. Ние високо ценим голямото доверие, което е изразено в тази дългосрочна поръчка като част от осигуряването на сигурността на Федерална република Германия и нейните съюзници. Федералното правителство държи на думата си. Този рамков договор ще осигури необходимото използване на капацитета на новата фабрика, която изграждаме в нашия обект Unterlues в Долна Саксония, за да снабдяваме нашите въоръжени сили с боеприпаси. Федералният канцлер ни увери в това по време на посещението си по повод церемонията по първата копка на 12 февруари 2024 г.“.

Rheinmetall ще пренесе цялата верига на доставките за артилерийски боеприпаси в Унтерлуес, Долна Саксония, за да може да предложи комплексно решение от един източник: снаряда, взривателя, експлозивния и задвижващия заряд, който задвижва снаряда извън цевта при изстрел. Годишен капацитет от 100 000 снаряда ще бъде постигнат, през втората година той ще се увеличи се до 200 000 снаряда годишно.

image

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка