Eurosatory 2024 - Естония купи 12 САУ CAESAR 6х6 от Франция

Pan.bg 20 юни 2024 | 11:31 views (491) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на news.err.ee

В сряда, 19 юни, 2024 г., Естония подписа договор с Франция за закупуване на 12 самоходни артилерийски установки (САУ) CAESAR за нуждите на естонските отбранителни сили (EDF). Шест от тях ще пристигнат още тази година, а доставките ще продължат през 2025 г.

„Самоходните гаубици CAESAR, със шаси 6х6 и калибър 155 mm, са произведени от френския отбранителен гигант KNDS. Те ще бъдат интегрирани в новосъздадения 3-и самоходен артилерийски батальон, който ще оперира директно под управлението на естонската дивизия“ заяви майор Рауно Виитман, офицерът отговорен за проекта.

Мениджърът по стратегическо въоръжение в Центъра за инвестиции в отбраната (RKIK) Рамил Лип сподели: „Като имаме предвид надеждността и ефективността на CAESAR в различни въоръжени конфликти, включително войната в Украйна, можем да кажем, че сме постигнали най-доброто възможно решение. За нас е важно сътрудничеството с Франция в разработването на способности за непряк огън, както и фактът, че ще получим системите бързо и ще можем да ги интегрираме с националната система за управление на огъня TOORU“.

Министърът на отбраната на Естония Хано Певкур заяви: „Това е исторически ден, отбелязващ нов важен етап в двустранното сътрудничество между Естония и Франция в областта на отбраната. Радваме се, че френската индустрия е в състояние да осигури 6 гаубици още тази година, а също така и съпътстващия пакет от необходимо обучение и резервни части във времевата рамка, която отговаря на необходимите спешни срокове за развитие на способностите на Естония“.

Договорът между естонския център за инвестиции в отбраната RKIK и Френската агенция за доставки в отбраната DGA бе сключен в Париж на едно от най-големите изложения за отбранителна индустрия в света Eurosatory 2024.

Генералният директор на RKIK Магнус-Валдемар Саар сподели, че френските компании играят важна роля по отношение на придобиване на способности, качеството и обемите продукция във веригата за доставки на националната отбрана на Естония.

Същия ден той подписа и съвместна поръчка с Франция, Белгия, Кипър и Унгария за ракетни системи и ракети за ПВО с малък обсег Mistral–3.

Естонските отбранителни сили EDF вече разполага с 24 САУ K9 Thunder с калибър 155 mm, закупени от Южна Корея по-рано тази година.

image

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка