В НАТО се договориха да ускорят обучението на военни за ВСУ

Pan.bg 19 юни 2024 | 12:00 views (267) commentaries(0)
img pan.bg

Министрите на отбраната на НАТО одобриха план за ускорено обучение на украинската армия, съобщи РИА Новости, позовавайки се на документ на алианса.

Отбелязва се, че целта е Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) да не отстъпват нито качествено, нито количествено на Въоръжените сили на РФ. Обучението на украинските военни ще се провежда в база във Висбаден, Германия. 700 западни инструктори ще участват в обучението на въоръжените сили на Украйна в основните направления на войските. Освен това, украинските войници ще бъдат обучавани в десетки учебни центрове на алианса в различни страни.

Авторите на плана смятат, че централизираното обучение на въоръжените сили на Украйна ще позволи по-компетентно разпределение на ресурсите и инструкторите. Освен това, новата система ще бъде защитена от контрамерки от страна на бившия лидер на САЩ Доналд Тръмп, ако той спечели предстоящите президентски избори.

През май вестник Bild съобщи, че страните от НАТО обсъждат изпращането на инструктори от алианса в Украйна, които да обучават украинските въоръжени сили. Беше посочено, че алиансът не е постигнал компромис по въпроса за прякото използване на силите си в помощ на Украйна, но имаше дискусия по въпроса за разрешаване на инструкторите на алианса да обучават Въоръжените сили на Украйна директно на украинска територия.

Източник: ren.tv Снимка: © Global look press/U.S. Air Force/Keystone Press Agency

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0