Bloomberg: Русия ще се намеси в изборите в САЩ, за да отслаби САЩ в подкрепата за Украйна

Pan.bg 13 юни 2024 | 09:23 views (292) commentaries(0)
img
пан.бг
Русия ще се намеси в изборите в САЩ, за да отслаби САЩ и да подкрепи Украйна - Bloomberg
Ирина Балачук — четвъртък, 13 юни 2024 г., 5:39 ч.

Илюстративна снимка от usembassy.gov

Все по-голям брой противници на САЩ, начело с Русия, се опитват да повлияят на президентските избори през 2024 г. с помощта на наети търговски фирми и използването на генеративен изкуствен интелект, пише Bloomberg.

Източник: Bloomberg с позоваване на американски служители

Според представители на американската служба на директора на националното разузнаване, пожелали анонимност, Русия представлява най-сериозната заплаха в този изборен цикъл.

Москва вероятно гледа на изборите като на възможност за постигане на по-широките си цели, като подкопаване на подкрепата за военните усилия на Украйна, подкопаване на доверието в демократичните институции и подкопаване на доверието в САЩ в по-широк план, казаха служители.

Подробности: Разузнавателната общност очаква Русия да се възползва от социалните разделения в САЩ, включително протестите в кампуса в подкрепа на палестинците във войната в Газа.

Събеседници на изданието смятат, че Иран възнамерява да действа като агент на хаоса на изборите през 2024 г., като сее вътрешни раздори и дори насърчава насилието.


В същото време Китай, според официални лица, предприема по-предпазлив подход и е наясно с потенциалните последици от намесата в изборите.

Службата на директора на Центъра за противодействие на чуждестранното злонамерено влияние към Националното разузнаване, който стартира през септември 2022 г., ще се стреми да противодейства на тези заплахи чрез медиен анализ. По-специално центърът има за цел да установи дали медиите са създадени синтетично или се контролират от чужди агенти.източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка