Какво се знае за ареста на главния "свързочник" на руската армия ген. Шамарин

Pan.bg 27 май 2024 | 21:02 views (484) commentaries(0)
img пан.бгНачалникът на Главното управление на комуникациите на въоръжените сили на РФ Вадим Шамарин
© Министерство на отбраната на Руската федерация

Началникът на Главното управление на комуникациите на руските въоръжени сили Вадим Шамарин е задържан по делото за получаване на подкуп в особено големи размери. Той не се призна за виновен.

ТАСС е събрала актуална информация за случилото се.
Факти по делото

235-и гарнизонен военен съд арестува генерал-лейтенант Шамарин за два месеца.
Той е обвинен в получаване на подкуп в особено големи размери (част 6 от член 290 от Наказателния кодекс на Руската федерация). Максималното наказание е 15 години затвор с глоба в стократен размер на подкупа.
Разследването наложи временни мерки върху недвижимите имоти, активите и банковите сметки на Шамарин.
Според Следствения комитет в периода от април 2016 г. до октомври 2023 г. той е получил подкуп в размер на 36 милиона рубли от генералния директор на Пермския телефонен завод Telta OJSC Алексей Високов и главния счетоводител на същата компания , Елена Гришина, за увеличаване на обема на доставяната продукция по държавни поръчки за нуждите на Министерството на отбраната и за общо шефство.
В материалите по делото се посочва, че Високов и Гришина са в ареста от лятото на 2023 г. и са обвинени в измама.
Шамарин не се призна за виновен.
Заводът от бизнеса на генерала изпълни държавни поръчки за Министерството на отбраната на Русия за повече от 442 милиона рубли.

Реакцията на Кремъл

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, коментирайки съобщенията за дела срещу високопоставени служители на Министерството на отбраната, подчерта, че борбата с корупцията в страната се води систематично: „Разбира се, не се говори за никакви кампания тук.“

Какво се знае за Шамарин

Шамарин заема длъжността началник на Главно управление на комуникациите на Въоръжените сили - заместник-началник на Генералния щаб от 2021 г. (през 2020 г. е назначен за и.д.).
Задачите на главния отдел включват по-специално организиране и осигуряване на стабилно функциониране на комуникационните и автоматизираните системи за управление в руските въоръжени сили, включително куриерно-пощенски комуникации, организиране на разработването на перспективни системи за комуникация и контрол, както и наблюдение на комуникациите сигурност.

Дело на предшественика

Предшественикът на Шамарин, генерал-полковник Халил Арсланов, беше обвинен през 2019 г. в измама в особено големи размери. Той беше обвинен по две точки на обща стойност около 6,7 милиарда рубли.
По-късно стана известно, че разследването обвини Арсланов и в получаване на подкуп в особено големи размери, а също така го смята за замесен в делото Voentelecom, което беше образувано още през 2013 г.
През февруари 2020 г. Арсланов беше пуснат в ареста. В началото на април същата година стана известно за отстраняването му от длъжност.

Предишни високопоставени арести

На 24 април 2024 г. Басманният съд на Москва постави под стража заместник-министъра на отбраната Тимур Иванов по обвинение в получаване на подкуп в особено големи размери. По същото дело бяха арестувани бизнесмените Сергей Бородин и Александър Фомин, които следователите обвиниха в даване на подкуп.
На 14 май 2024 г. 235-и гарнизонен военен съд арестува началника на Главно управление „Кадри“ на Министерството на отбраната генерал-лейтенант Юрий Кузнецов. Той е обвинен и за подкуп в особено големи размери.
На 17 май 2024 г. 235-и гарнизонен военен съд арестува бившия командир на 58-ма общовойскова армия генерал-майор Иван Попов по делото за измама в особено големи размери.

източник

ТАСС

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка