Важни победи за САУ ATMOS в Южна Америка

Pan.bg 13 май 2024 | 11:38 views (1256) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на armyrecognition.com, turdef.com и defence-industry.euАржентина избра САУ Elbit ATMOS за модернизация на артилерията
Аржентина обяви своя избор на нова самоходна артилерийски установка (САУ) - това е ATMOS на Elbit Systems спечелила срещу CAESAR от KNDS (Nexter) след цялостен процес на оценка. Аржентинската армия планира да придобие 72 нови САУ, за да оборудва своите бронирани артилерийски групи. Бройката се разделя поравно между колесните ATMOS и верижните M109 KAWEST като предпочитани опции. Тази модернизация се счита за решаваща за подмяната на по-старите и изведени от експлоатация артилерийски системи и привеждането на способностите на армията в съотвествие със съвременните военни изисквания.

Процесът на подбор бе подробно описан в Доклад за техническа квалификация, публикуван на 11 март 2024 г., който обхваща различни аспекти на изпитанията на конкурентните системи. По време на тестовете, проведени на 27 и 28 април 2024 г., армията изпита системата GRIFO, която интегрира платформата ATMOS, срещу безекипажна мишена. Тестовете имаха за цел да оценят способността на системата бързо да ангажира и унищожава цели, подчертавайки спешната необходимост от снабдяване на Ссилите за бързо реагиране с модерни и ефективни артилерийски решения.

ATMOS 2000, разработен от израелската Elbit Systems, влезе в производство в началото на 2000-те и за първи път бе приета на въоръжение в средата на първото десетилетие на XXI век. Тази САУ може да се монтирана на различни шасита на камиони, което й придава висока мобилност и гъвкавост. ATMOS е проектиран да стреля с всички стандартни 155 mm боеприпаси на НАТО, включително ERFB (пълностволен снаряд с увеличен обсег) и касетъчни боеприпаси. Гаубицата доситга обхват до 41 km със снаряди с дънен газ-генератор. Системата е известна със своите възможности за бързо разгръщане и може да стреля в рамките на 30 секунди след спиране. Тя също така може да се похвали с висока скорострелност, като може да изстреля 4 изстр./min в режим на интензивна стрелба. Модулният характер на ATMOS позволява интегрирането й на различни платформи с колесна формула 6x6 или 8x8, подобрявайки неговата оперативна адаптивност към различни географски терени и стратегически нужди.

Разработена от френската KNDS France (преди това Nexter Systems и GIAT Industries) 155 mm САУ CAESAR през 1994 г. бе приета на въоръжение във френската армия през 2008 г. Монтирана на шаси на камион 6x6 или 8х8, CAESAR съчетава огневата мощ на традиционна артилерия с мобилност на колесно превозно средство. Тя е способна да стреля с всички стандартни на НАТО 155 mm боеприпаси, като постига максимален обсег от приблизително 42 km, използвайки пълноцевни снаряди с увеличен обсег, и до 55 километра, използвайки активно-реактивни снаряди. Забележителен със своята стратегическа и тактическа мобилност, CAESAR може да бъде транспортиран по въздуха от самолети тип C-130 или A400M и е готова за стрелба само минути след разгръщането. Дизайнът й се фокусира върху баланса между огнева мощ, защита и мобилност, което я прави ключов актив в съвременните артилерийски операции, особено при сценарии с бързо разгръщане и висока мобилност.

ATMOS е особено известна със своя изгоден оперативен обхват и пригодност за въздушен транспорт поради спецификациите на дизайна. В Аржентина тя бе предпочетена и поради потенциала за местно производство, тъй като системата може да бъде монтирана на платформа 6x6, произведена от Iveco, която има значително присъствие в Аржентина.

От промишлена и стратегическа военна гледна точка ATMOS предложи повече предимства. Възможността за създаване на център за сглобяване и поддръжка в Аржентина е важен фактор, използващ съществуващото сътрудничество между аржентинската армия и Elbit в проекта TAM 2C-A2. Освен това отворената технология, използвана в системата за боеприпаси на ATMOS, бе предпочетена пред затворената система на CAESAR, осигурявайки стратегическа гъвкавост по отношение на бъдещи надстройки и оперативна съвместимост.

Логистичните съображения също изиграха решаваща роля при решението, като системата ATMOS демонстрира по-голяма лекота при получаване на резервни части и консумативи, като например гуми, които са лесно достъпни на местния пазар.

Финансовите аспекти бяха също толкова важни, като Elbit предлагаше по-изгодни възможности за финансиране. Това потенциално може да включва споразумение между правителството, опростяване на процеса на възлагане на обществени поръчки и намаляване на рисковете, свързани с международни обществени търгове.

Изборът на ATMOS е в съответствие с тенденциите в регионалната отбрана, тъй като системата наскоро бе избрана и от бразилската армия, което показва движение към по-голяма интеграция и стандартизация в рамките на отбранителните сили на Южна Америка.

Бразилската армия избира израелската 155 mm САУ ATMOS за модернизация на артилерията
На 29 април 2024 г. Логистичното командване на бразилската армия (COLOG) избра печелившата оферта за новите самоходни 155 mm гаубици като част от програмата VBCOAP 155/52 mm SR. Избраната артилерийска система е израелската ATMOS, предлагана от Elbit Systems Land, която ще бъде монтирана на чешки камиони Tatra T815 6x6. Програмата VBCOAP 155 mm SR предвижда придобиването на 36 артилерийски системи за бразилската армия. ATMOS-2000 има боезапас от 27 снаряда и максимален обсег от 41 km със снаряди с увеличен обсег. Нейната скорострелност, варираща от 4-9 изстрела в минута, осигурява бърза реакция в бойни ситуации.

Според официално изявление израелската система отговаря на всички изисквания, определени от армията на Бразилия (Exército Brasileiro). Тя изпревари 3 други предложения в програмата - словашката Zuzana 2 (от Excalibur International), която остана втора; френската CAESAR от KNDS Франция, на трето място; и китайската SH15 (от Norinco), която завърши четвърта.

По график на 7 май бе подписан договор за първите две гаубици. Тези единици ще бъдат използвани за техническа и оперативна оценка и се очаква да бъдат доставени в рамките на 12 месеца след подписването. След успешни изпитания, останалите 34 системи ще бъдат поръчани и доставени на етапи до 2034 г.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Важни победи за САУ ATMOS в Южна Америка

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/5 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка