Премиерът на Чехия: Вече сме договорили 180 000 снаряда за Украйна

Pan.bg 15 апр 2024 | 23:08 views (518) commentaries(0)
img
пан.бг


Премиерът на Чехия: Вече сме договорили 180 000 снаряда за Украйна
Олег Павлюк, Тетяна Олийник — понеделник, 15 април 2024 г., 22:01 ч.

Илюстративна снимка - Getty Images

Като част от своята инициатива Чешката република вече е сключила договори за доставка на 180 000 артилерийски боеприпаси за Украйна и в момента работи по договорирането на още 300 000.

Източник: Съобщава "Европейска истина", чешкият премиер Петр Фиала пише за това в колонка за Financial Times преди посещението си във Вашингтон

Подробности: "Ситуацията в Украйна е критична... На тях им свършват боеприпасите, което означава, че са принудени да вземат трудни решения всеки ден. Това ги прави изключително трудно да държат фронтовата линия - същата линия, на която сигурността и бъдещето на цяла Европа зависи." - пише ръководителят на правителството на Чехия.

Според Фиала успехът на чешката инициатива за намиране на снаряди за Украйна се обяснява с нейната "измамна простота".

„Работим върху получаването на още 300 000 снаряда и вече сме сключили договори за първите 180 000. Те ще бъдат доставени на украинския фронт през следващите месеци“, каза той.

Премиерът на Чехия посочи, че към инициативата са се присъединили около 20 държави, като сред тях посочи само Дания и Холандия.


Според Фиала чешката инициатива също така дава време на Запада да се адаптира към новата ситуация, в която „войната променя нашия свят“: „Трябва да свикнем с факта, че една отговорна политика за сигурност трябва да включва значително по-големи инвестиции в отбраната, за да възпира нападателят."

Общо Чешката република е идентифицирала над един милион артилерийски боеприпаси по целия свят, които могат да бъдат закупени за Украйна извън Европа.

Съветникът на министър-председателя на Чехия по въпросите на националната сигурност Томаш Пояр допусна, че боеприпасите, закупени в рамките на чешката инициатива, могат да пристигнат в Украйна още през юни.
източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка