Атанас Запрянов: Ще продължаваме да бъдем солидарни с Украйна и нейния народ

Pan.bg 15 апр 2024 | 22:30 views (351) commentaries(0)
img
Атанас Запрянов: Ще продължаваме да бъдем солидарни с Украйна и нейния народ
„Ние ще продължаваме да бъдем солидарни с Украйна и нейния народ в усилията им да противодействат на незаконната и нелегитимна руска агресия, колкото е необходимо. Уверявам ви, че помощта за Украйна ще остане във фокуса на отбранителната ни политика по време на мандата на сегашното служебно правителство“. Това каза министърът на отбраната Атанас Запрянов днес, 15 април, по време на Втората конференция, посветена на сигурността в Черно море, в рамките на Международната Кримска платформа. Във форума, който се провежда в Централния военен клуб в София, участва и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.


„От военностратегическа гледна точка трябва да направим всичко възможно, за да помогнем на Украйна да победи. Това е наш стратегически интерес. Ето защо през последните десет месеца ние засилихме и разширихме обхвата на военната помощ, която изпращаме на Украйна. Това е процес, а не едно действие“, подчерта министър Запрянов. Той заяви, че България споделя оценките на средата за сигурност, посочени в Стратегическата концепция на НАТО и Стратегическия компас на ЕС. „Виждаме сериозни предизвикателства за нашата сигурност, произтичащи от продължаващата руска агресия в Украйна. Потенциалът за разпространение на войната засяга сигурността на страните от източния фланг на Алианса, включително България“, каза министърът на отбраната.

„Не можем да говорим за черноморска сигурност, докато руската агресия в Украйна продължава“, каза министър Атанас Запрянов пред медии. Той подчерта, че България е засегната от тази ситуация, тъй като използването на морски мини представлява заплаха за корабоплаването и нашите пристанища.

Министър Запрянов съобщи, че турският парламент е ратифицирал Меморандума за създаване на Противоминна военноморска група в Черно море (МСМ Black Sea). „Това означава, че морската група за борба с мини между България, Румъния и Турция има зелена светлина и можем да започнем да осъществяваме практически изпълнението на това споразумение. Нашата цел е по този начин със съвместните усилия на трите страни да не допуснем да се получат трагични ситуации от мини“, каза министър Запрянов и подчерта, че това ще бъде добре за корабоплаването, туризма, населението, риболова.

„Атаката на Иран срещу Израел е агресивен акт, който може силно да дестабилизира ситуацията в Близкия Изток. Международната общност и ние вече осъдихме тази атака. Никой не желае широкомащабна война“, коментира ситуацията в Близкия Изток министър Атанас Запрянов. Той изрази надежда, че макар и трудно, ще бъде постигната деескалация на напрежението.

Конференцията се организира съвместно от министерствата на външните работи и на отбраната на България и министерствата на външните работи и на отбраната на Украйна, в партньорство с Центъра за отбранителни стратегии (Украйна). В рамките на форума министър Запрянов ще проведе срещи с Ангъс Лапсли – помощник генерален секретар на НАТО, със заместник-министрите на отбраната на Румъния и на Обединеното кралство Симона Коджукару и лорд Тимъти Минто, както и със заместник-министъра на външните работи на Украйна Микола Точицки. Във фокуса на разговорите ще бъдат предизвикателствата пред сигурността в региона на Черно море.

Източник: mod.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка